Fost premier al Rusiei: Economia se va prăbuşi şi vor apărea mişcări separatiste

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (ALEXEY DRUZHININ / AFP / Getty Images)

Mihail Kasyanov, fost premier al Rusiei şi unul dintre liderii opoziţiei, s-a întâlnit recent cu agenţiile de informaţii poloneze în Varşovia. Din informaţiile oferite de Kasyanov reiese că situaţia economică din Rusia se va înrăutăţii semnificativ până la sfârşitul anului 2014, ajungând chiar la colapsul economic şi formarea unor mişcări separatiste. Pentru a-şi menţine puterea pe parcursul acestei situaţii dificile, Putin are nevoie de un duşman extern iar Kremlinul a ales Ucraina pentru a umple rolul inamicului, a apreciat Kasyanov.

Când a vorbit despre situaţia actuală din Rusia, Kasyanov a dedicat o parte din discurs situaţiei din Ucraina. După răspunsul vag al Occidentului faţă de războiul lansat de Rusia împotriva Georgiei, Putin a primit un fel de aprobare pentru a începe agresiunea împotriva Ucrainei, consideră fostul oficial rus.

Totuşi, agresiunea rusă împotriva Ucrainei a avut o componentă mediatică accentuată care a atras atenţia populaţiei, în timp ce componenta militară a fost destul de redusă. Asta ridică o întrebare retorică, afirmă Kasyanov:

”Care este scopul lui Putin în Ucraina? Fără îndoială, principalul său scop este să reţină puterea în interiorul ţării. Pentru a-şi păstra puterea, el are nevoie de un inamic extern şi de victorii în război”, a declarat acesta.

Cel mai mare ajutor pentru Ucraina în acest conflict cu Rusia ar trebui să vină din unitatea UE, SUA şi a Canadei. Aceste ţări, spune politicianul, ar trebuie să considere ilegală anexarea peninsulei Crimeea şi să ceară retragerea forţelor ruse din Ucraina.

Kasyanov susţine că Putin este şocat de sancţiunile impuse de statele occidentale. El mai este de părere că Moscova spera ca Occidentul să înghită în tăcere agresiunea împotriva Ucrainei, aşa cum s-a întâmplat în cazul Georgiei. Preşedintele rus Vladimir Putin, un fost agent KGB, crede că totul în lume poate fi cumpărat şi nu crede că valori precum drepturile omului, libertate şi democraţie pot fi importane pentru Vest.

”Putin nu crede în asta. Este foarte îngrijorat şi se află într-o stare de şoc deoarece chiar şi Angela Merkel din Germania, pentru care şi-a dedicat o mare parte din atenţie, oferind contracte foarte profitabile companiilor germane, a semnat lista de sancţiuni”, a explicat liderul opoziţiei ruse.

Kasyanov mai crede că Putin are un avantaj în faţa Occidentului deoarece este imprevizibil şi din cauză că se comportă ca un fel de tiran. Preşedintele rus îi consideră slabi pe politicienii occidentali, deoarece trebuie să se consulte între ei şi să convină asupra deciziilor lor.

”De facto vedem anumite caracteristici ale unui regim care este transformat dintr-unul autoritar într-unul cu elemente de fascism. Reaminteşte foarte mult de regimurile lui Mussolini şi Franco. Iar în al doilea scenariu, cred că Putin nu este un nebun şi că ar trebui să fie conştient că a pierdut jocul la intimidare, iar manevrele i-au eşuat. Acum ar trebui să caute o strategie ca să scape acestei situaţii”, a declarat Mihail Kasyanov.

Potrivit acestuia, la sfârşitul anului curent, consecinţele războiului şi a sancţiunilor vor fi vizibile în economia rusă provocând în final un colaps. Sancţiunile occidentale servesc la adâncirea crizei economice din Federaţia Rusă. De asemenea, în următorii 1-2 ani soarta statului rus va fi decisă, iar tendinţele de separare din federaţie se pot vedea încă de pe acum.

Pe timpul mandatului său de premier, între 2000 şi 2004, guvernul lui Kasyanov a avut mai multe reuşite semnificative finalizând cu succes reforme în mai multe zone din economia şi sectorul public rus – fiscală, vamală şi a sistemului de pensii, cât şi reorganizarea infrastructurii naţionale în sectorul energiei şi al căilor ferate. Inflaţia a fost redusă semnificativ, iar economia rusă a crescut cu aproape o treime. În acelaşi timp, a început şi o politică urgentă de diversificare economică ce nu a fost implementată complet. Kasyanov şi întregul cabinet rus a fost înlăturat de Vladimir Putin la 24 februarie 2004.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe