Băsescu: Declinul UE, legat de cum s-a asigurat prosperitatea - nu pe baza unei creşteri durabile, ci din împrumuturi

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi, la forumul economic organizat de Forbes, că deşi nu este economist, ci "doar un politician care a observat cu atenţie evoluţiile în Europa şi în ţara lui", observă că declinul economic din întreaga Uniune Europeană are legătură cu modul în care s-a asigurat prosperitatea: nu pe baza unei creşteri durabile, ci din împrumuturi, relatează Hotnews.ro

"Regiunea noastră a înţeles realitatea dificilă, dar mai ales că relansarea economică nu poate fi concepută ca o relansare insulară, ci regiunea în întregul ei trebuie să îşi valorifice potenţialul de creştere. Altfel va fi dificil ca fiecare ţară în parte, chiar dacă sunt condiţii diferite, să se relanseze în aşa fel încât să îşi asigure o creştere economică durabilă", a explicat şeful statului.

Cel mai important element în măsurarea relansării economice este legat de capacitatea de a crea locuri de muncă, în opinia lui Băsescu, care a evidenţiat că ţările din regiune au o situaţie dificilă din punct de vedere al şomajului.

"Este şi realitatea care ne va spune dacă în regiune va continua declinul prosperităţii sau suntem capabili să stopăm acest declin. Această realitate a declinului de prosperitate nu este specifică numai regiunii noastre, este o realitate a întregii UE. Inclusiv Olanda, Germania au intrat în declin al prosperităţii. Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem astăzi este de ce acest declin al prosperităţii şi de ce acest declin în numărul de locuri de muncă", a adăugat preşedintele.

Deşi recunoaşte că nu este economist, ci "doar un politician care a observat cu atenţie evoluţiile în Europa şi în ţara lui", Traian Băsescu a afirmat că prima motivaţie este legată de modul cum s-a asigura prosperitatea: "nu s-a asigurat neapărat pe baza unei creşteri durabile, ci din împrumuturi".

"Asta a generat după criza bancară criza economică, pentru că în 2008 declinul a început cu o criză bancară, care ulterior a fost materializată şi într-o criză economică a datoriilor pe care statele le-au făcut anterior pentru a asigura prosperitatea cetăţenilor lor. Lucrul esenţial mi se pare să pornim de la realitatea că nu putem repeta un ciclu de prosperitate pe datorie, ci singura noastră soluţie este să gândim o strategie de creştere a nivelului de trăi a cetăţenilor noştri prin creştere economică durabilă prin investiţii", a mai precizat acesta.

Mulţi vorbesc în România despre un principal pilon al creşterii economiei prin consum, dar nu în condiţiile în care creşterea consumului este principalul pion al relansării economice, remarcă Băsescu. Creşterea consumului, în viziunea acestuia, trebuie să fie un efect al creşterii numărului locurilor de muncă, altfel riscăm - şi România are această experienţă ce înseamnă creşterea economică prin stimularea excesivă a consumului.

"Ceea ce susţin aici este ce a trăit România: o creştere a consumului nu ne duce decât la o viitoare criză. În Europa în momentul de faţă, odată cu leadershipul asumat de Franţa de tip socialist, există o dispută dacă să continuăm consolidarea fiscală sau să creştem consumul prin adresarea unei mase monetare fără răspuns în creşterea de productivitate", a adăugat preşedintele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne