USR dă în clocot. Acuzaţiile curg înainte de Congres. Nicuşor Dan în colimator

În prag de Congres, la care se va decide viitorul partidului, dezbaterea internă nu există ci mai degrabă se practică fabricarea consimţământului, susţine deputatul USR Claudiu Prisnel acuzând un deficit de democraţie în partid.
Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Abia au trecut sărbătorile pascale şi spiritele se (re)încing în USR. Deputatul USR Claudiu Prisnel îşi exprimă dezamăgirea faţă de faptul că liderul formaţiunii, Nicuşor Dan, l-a acuzat de minciună pe colegul său, Tudor Benga, după ce acesta a acuzat conducerea USR că refuză o dezbatere asupra viitorului partidului.

Potrivit lui Prisnel, declaraţiile lui Benga nu sunt o minciună, iar în USR este un deficit de democraţie, dezbaterea internă nu există ci este un fel de fabricare a consimţământului.

"Am suspendat pentru câteva zile “dezbaterea internă” şi “campania electorală legitimă” la care se referea Nicuşor Dan în postarea de acum câteva zile în care îl ceartă pe Tudor Benga pentru… încă nu îmi e clar pentru ce. Deranjul mare pare să fie că Tudor a fost preluat de Hotnews şi, pe cale de consecinţă, trebuie decredibilizat şi acuzat de minciună.

"Postarea de ieri a lui Tudor Benga, preluată de Hotnews, [...] este, din păcate, un neadevăr.”

Am citit cu dezamăgire postarea lui Nicuşor şi, am decis să nu reacţionez imediat pentru a nu da foc satului înainte de sărbători; în retrospectivă îi cer scuze lui Tudor pentru că nu l-am susţinut imediat. Postarea lui Tudor Benga, nu este, din păcate, un neadevăr.

Dezbaterea internă nu există de facto, aşa cum spune şi Tudor, ci este “fabricarea consimţământului” la scara universului USR, pe modelul de propagandă descris de Chomsky", scrie, pe Facebook, Prisnel.

În contextul în care, pentru a combate acuzele lui Benga, Nicuşor Dan a susţinut că "un calendar clar de pregătire a Congresului a fost stabilit în şedinţa preşedinţilor de filiale judeţene", Prisnel afirmă că respectivul calendar arată cam aşa:

1. Foarte mulţi oameni pun într-o găleată amendamente la statut.

2. Un om (anume) alege (unilateral) unele amendamente din găleată şi le introduce în statut.

3. Pe statutul rezultat se va discuta câteva ore, într-o şedinţă de lucru a unui for nestatutar", susţine Prisnel.

Nu avem un dialog ci o mulţime de monologuri surde care, din întâmplare, au o temă comună.

Nu e o dezbatere.

Deficit de democraţie", adaugă deputatul susţinând că, pe cât de real e calendarul, pe atât este de perfid mecanismul din spatele lui, perfid pentru că lasă impresia că participi la crearea statutului aducând amendamente, aceasta în condiţiile în care puterea editorială este concentrată la conducere şi rezultatul este prestabilit.

Exact ca la amendamentele de la bugetul de stat unde USR a formulat 125 de amendamente dar PSD a acceptat două, cam aşa am participat şi noi la decizie.

Am văzut deja forma statutului aşa cum a ieşit din acest proces şi se regăsesc pe acolo şi vreo două amendamente formulate în spiritul USR Optimist, dar de ieşit a ieşit “aşa cum trebuie”, opinează Prisnel.

Claudiu Prisnel mai susţine că "atunci când te lupţi cu manipularea, nu cu puterea trebuie să vorbeşti şi cu ceilalţi", motiv pentru care zilele următoare va fi adus în discuţie un statut "în spiritul USR Optimist", care va fi prezentat colegilor de partid urmând ca la Congres Prisnel şi cei care îi împărtăşesc opiniile să inisiste ca electorii să voteze statutul pe care îl doresc.

Deputatul mai adaugă în postarea sa şi un capitol "repercursiuni", amintind că USR-iştii care au ieşit cu opinie separată au fost acuzaţi şi susţine că partidul simte nedreptatea atacurilor direcţionate către Ghinea, Benga etc. şi nu le validează, chiar dacă USR îi datorează foarte mult lui Nicuşor.

Când Cristian Ghinea a ieşit cu opinie separată a fost acuzat de manipulare, când Tudor Benga a criticat şi el la rândul lui ce se întâmplă, a fost şi el acuzat de minciună; lui Cătălin Drulă i s-a spus că e trădător. Aştept cu nerăbdare să văd eu unde mă încadrez: mincinos, manipulator sau minţit, manipulat şi prea fraier să îmi dau seama de asta. (Public zic, că pe surse am auzit deja)", scrie Prisnel.

Reamintim că în prima jumătate a lunii aprilie, deputatul Tudor Benga a acuzat conducerea USR că refuză o dezbatere asupra viitorului partidului. La scurt timp după, Nicuşor Dan a catalogat afirmaţiile acestuia drept un neadevăr. Mai multe informaţii, aici