Raportul secret al lui Dragnea de la Curtea de Conturi, scos la lumină de USR

USR a făcut public raportul ascuns al liderului PSD Liviu Dragnea de la Ministerul Dezvoltării, de pe vremea când gestiona celebrul PNDL. Din motive necunoscute, Curtea de Conturi nu făcuse public până în prezent respectivul document.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Uniunea Salvaţi România a reuşit să obţină raportul de audit realizat de Curtea de Conturi asupra performanţei Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) în perioada 2013-2014, când Liviu Dragnea conducea Ministerul Dezvoltării, a anunţat miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, partidul condus de Nicuşor Dan.

"Din motive necunoscute, raportul realizat din 2015 de Curtea de Conturi nu a fost făcut public până în prezent. Principala concluzie a raportului a fost că PNDL nu a avut o strategie clară de investiţii şi nici obiective definite, ceea ce i-a permis lui Liviu Dragnea să finanţeze proiecte după bunul plac şi în favoarea clientelei politice", arată USR.

Sevil Shhaideh, actualul ministru al Dezvoltării, a fost în perioada respectivă ordonator principal de credite şi coordonatoral Direcţiei Generale de Dezvoltare Regională.

"În cadrul structurii care gestionează derularea PNDL nu există proceduri interne cu privire la înregistrarea, analiza, verificarea, soluţionarea şi monitorizarea neregulilor sau fraudelor în cadrul programului şi de asemenea nu există măsuri preventive", se precizează în raportul Curţii de Conturi.

Potrivit USR, practic, în perioada 2013-2014, ministrul Dezvoltării a ţinut evidenţa investiţiilor pe caiet şi nu a efectuat verificări privind exactitatea şi realitatea datelor transmise de către beneficiarii PNDL. Experţii Curţii de Conturi au descoperit documente neînregistrate, dosare incomplete şi rapoarte cu date diferite privind aceleaşi proiecte.

"Deşi personalul cu atribuţii în evaluare deţine studii tehnice şi expertiză în domeniu, nu există aprobate standarde de cost pentru toate domeniile ce se finanţează prin PNDL sau alte normative care să impună o limitare a costurilor pe tipuri de operaţiuni finanţate/domenii specifice, în vederea realizării unei evaluări obiective a documentaţiilor tehnico-economice pentru obiectivele de investiţii ce vor fi incluse în program", mai afirmă experţii Curţii de Conturi.

În aceste condiţii, MDRAP nu a reziliat contractele de finanţare în cazul beneficiarilor care nu şi-au respectat atribuţiile şi responsabilităţile.

Ministerul Dezvoltării, condus acum de Sevil Shhaideh, a alocat PNDL-ului 30 de miliarde de lei, pentru perioada 2017-2020, o alocarea mult mai mare decât în anii trecuţi. USR a depus o serie de amendamente la legea bugetului pentru a limita risipirea fondurilor publice, dar nu au trecut de majoritatea parlamentară, controlată de PSD.

"Această decizie de politică publică va avea un impact deosebit pentru România, sacrificând interesele de dezvoltare durabilă pe termen mediu şi lung pentru interesele private ale unui grup minuscul din PSD de a controla politic şi administrativ societatea românească şi de a avea acces la resursele bugetare", a declarat deputatul USR Cristian Ghinea.

Raportul complet al Curţii de Conturi poate fi consultat aici.