Ghinea: Cioloş, un Messi liber de contract. Nu a ieşit acum, iese data viitoare!

USR ar trebui să devină, crede Ghinea, un "mare cort" sub a cărui cupolă să intre toate grupările ce doresc schimbarea în bine a României, indiferent că sunt de stânga, dreapta, progresişti, conservatori. Cioloş îşi va găsi şi el locul în acest cort, eventual chiar ca şef al Guvernului din Umbră USR.
Cristian Ghinea
Cristian Ghinea (Mihut Savu / Epoch Times)
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

Nu demult premiat de GDS pe motiv că, prin guvernarea sa, le-ar fi redat românilor "gustul normalităţii", Cioloş susţinea că exclude, în viitorul apropiat, înfiinţarea/angajarea într-un partid politic nou, căci un astfel de demers nu ar ar face decât să fărâmiţeze electoratul şi să dezbine şi mai mult forţele care încearcă să se regăsească. Lucrurile s-ar putea schimba însă în viitor, crede deputatul USR Cristian Ghinea, fost ministru în guvernul tehnocrat.

Cristian Ghinea a explicat că lucrează la proiectul definirii USR ca un partid platformă, un "mare cort", în care să intre toate grupările reformiste, astfel încât electoratul să nu fie scindat. În acest "cort" va intra în mod natural şi Cioloş, care acum este "liber de contract".

"Cu Dacian este foarte simplu, el a zis: orice fac eu în momentul asta, fragmentăm susţinerea taberei reformiste. (...) Dacă o fragmentăm acum, (va fi nevoie n.r) să strângem cioburile mai târziu. Şi oricum nu avem presiune de alegeri în următorii doi ani şi jumătate şi nu trebuie să luăm o decizie luna asta. Nu înseamnă că luăm decizie în 2019, în toamnă, dar nici luna asta acum.

Şi atunci, eu personal mă concentrez pe ideea aceasta de partid platformă, cum zic americanii, the big tent, cortul cel mare în care intră toate grupările, este absolut raţional să fie toate grupările reformiste chiar dacă sunt diferite sub acest cort şi în mod natural Dacian Cioloş îşi va găsi loc aici, nu stiu... ca şef al guvernului din umbră, cât de tare ar fi, USR are guvern din umbră condus de Dacian Cioloş, dar aici a fost o oarecare tensiune în partid faţă de dorinţa lui de a veni. Eu l-aş fi pus şef al guvernului din umbră...

Nu a ieşit acum, iese data viitoare. Omul rămâne un Messi liber de contract pe piaţă, noi suntem doritori să îi aducem jucători de valoare, deci... şi în mod evident avem nevoie de cel puţin zece lideri de nivelul ăsta cu profil naţional 2020, să ai o garnitură de zece oameni super tari pe care îi scoatem, avem nevoie de Nicuşor Dan, Clotilde Armand, de Dacian Cioloş şi cine o mai fi, cine se mai ridică, din aceşti 400 de parlamentari se vor ridica unii proeminenţi care ar trebui să aibă locul lor în fruntea partidului.", a explicat miercuri Cristian Ghinea, în cadrul unei întâlniri cu membrii grupului #Rezistenta de pe Facebook. Informaţii pe tema întâlnirii puteţi accesa aici.

Ghinea a mai explicat că USR va fi o platformă în care pot avea loc toţi ce care vor să schimbe România, chiar dacă au orientări doctrinare diferite, aceasta fiind sigura soluţie logică pentru a putea rupe în viitor monopolul marilor partide asupra puterii.

"Ce ne leagă pe noi e nemulţumirea faţă de status quo, faţă de cum funcţionează statul şi România. O să se întâmple ce zic eu acum, de asta în USR sunt şi progresişti şi conservatori.

Foarte mulţi oameni sunt suparăţi pe noi că de ce nu ne declarăm dacă suntem de stânga sau de dreapta. Fiecare care spune chestia asta crede că dacă ne declarăm, ne declarăm cum este el (...) Dacă ne rupem pe aceste linii, o să eşuăm cu toţii, sistemul este astfel încât cu pragul electoral, cu numărul de semnături care trebuie strânse, ajungem să ne concurăm unii pe alţii şi să nu vedem duşmanul care e în altă parte şi are mustaţă, de fapt, nu e printre noi." a susţinut Ghinea.

Ca planuri cu bătaie lungă pentru dezvoltarea USR, planuri ce vor trebui aprobate la congresul partidului, Ghinea vizează recrutarea a cel puţin 2000 de oameni competenţi care să dorească să intre în cursă la alegerile locale. Aceşti oameni vor trebui să pună osul la muncă din timp, să meargă la şedinţele de consilii locale, să studieze bugete, să ţină legătura cu cetăţenii, astfel încât la momentul alegerilor, când vor apărea pe liste, electoratul să ştie: "a, ăsta e ală care ne-a spus că panseluţa costă 10 euro, ia să te votez!"