Un ordin de ministru dat de tehnocraţi îi pune pe jar pe părinţii copiilor cu dizabilităţi. Vlad Voiculescu dă explicaţii

Ordinul de ministru care i-ar fi putut lăsa fără bani de însoţitori pe părinţii copiilor cu sindrom Down putea fi prorogat sau corectat rapid de actualii guvernanţi înainte ca familiile să intre panică, însă aceştia au preferat să nu o facă pentru a mai arunca nişte noroi în tehnocraţi, explică Voiculescu.
Vlad Voiculescu(Ministrul Sanatatii)
Vlad Voiculescu(Ministrul Sanatatii) (Florin Chirila/Epoch Times)

Criticat în presă şi online pentru semnarea - împreună cu Dragoş Pîslaru - a unui ordin comun al Ministerului Muncii şi Ministerului Sănătăţii din noiembrie 2016 care ar putea lăsa copiii cu dizabilităţi, în special cei cu sindrom Down, fără indemnizaţii pentru însoţitori, fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu susţine că ordinul la care se face referire a fost conceput pentru a veni în sprijinul familiilor însă o parte din el era greşită şi că eroarea putea şi poate fi remediată imediat de actualul Guvern.

"Prorogarea aplicării ordinului se poate face prin decizia miniştrilor. Durează... cam cât durează să semnezi pe o coală de hârtie, eventual cu încă doi şefi de direcţie (juridic şi direcţia de specialitate) lângă tine. (...) Corectarea ordinului putea fi făcută de asemenea de mult. Domnul ministru Bodog şi-a asumat de altfel deja acest lucru cât se poate de clar. (...) Motivul pentru care niciuna dintre cele două măsuri de mai sus nu a fost luată încă? Putem doar presupune... uitându-ne la show-ul făcut de anumite televiziuni în interesul unor partide, folosind disperarea unor familii şi aşa atât de greu încercate", scrie pe Facebook fostul ministru al Sănătăţii.

Ordinul cu (mare) bucluc

Un ordin comun al Ministerului Muncii şi Ministerului Sănătăţii dat în noiembrie 2016 a pus pe jar părinţii copiilor cu dizabilităţi, în special ai celor cu sindrom Down, căci începând cu 1 martie, data la care intră în vigoare, ordinul respectiv i-ar putea lăsa fără indemnizaţii pentru însoţitori, arată hotnews.

Nemulţumirea părinţilor porneşte de la faptul că o anexă a ordinului prevede reducerea nivelului de IQ de la 50 la 35 pentru încadrarea copiilor la grad de handicap grav. Astfel, după cum atrag atenţia asociaţiile de părinţi de copii cu Sindrom Down, unii dintre aceştia ar putea fi reîncadraţi la grad de handicap accentuat, fără a mai putea beneficia de indemnizaţia pentru însoţitori, chiar dacă lipsa discernământului este o componentă esenţială a afecţiunii.

"Majoritatea copiilor noştri cu sindrom Down au în prezent gradul GRAV cu asistent personal(...) În lumina noilor reglementări prevăzute de Ordinul 1306/1883/2016 din 17.11.2016, mulţi dintre copiii cu sindrom Down vor pierde dreptul la însoţitor şi, implicit dreptul lor la recuperare şi la o viaţă mai bună. Deja sunt persoane cu dizabilităţi, în speţă sindromul Down, cărora în baza reglementărilor Ordinului 1306/1883/2016 din 17.11.2016 li s-a schimbat încadrarea din handicap GRAV cu însoţitor în handicap accentuat, fără însoţitor", precizează asociaţia Down Art Therapy. "Căutând în textul Ordinului 1306/1883/2016 din 17.11.2016 nu am întâlnit nicăieri cuvântul "discernământ'. Or, în ceea ce priveşte copiii cu sindrom Down în peste 97% din cazuri, lipsa discernământului este o componentă esenţială a afecţiunii", atrage atenţia Asociaţia Down Art Therapy.

"Copiii cu dizabilităţi riscă să îşi piardă drepturile alea puţine pe care le aveau până acum. Încadrarea în gradul grav să se facă doar dacă un copil are IQ de 35. Un copil cu IQ 35 este o semi-legumă. Domnul ex-ministru (n.r. Dragoş Pâslaru, fostul ministru al Muncii) îmi explică faptul că ordinul este dat pentru a reabilita copilul. Pentru copiii cu sindromul Dravet este şi mai gravă situaţia pentru ca ei trebuie să aibă crize zilnice pentru a fi încadraţi, iar la Dravet, o criză poate fi fatală pentru că sunt crize prelungite şi, în urma unei convulsii, copilul îşi poate pierde viaţa, a declarat la rândul său, Adele Chirică, fondatorul Asociaţiei pentru Dravet, citată de Mediafax.

În urma protestelor părinţilor de copii cu dizbilităţi, inclusiv a unui protest în faţa Ministerului Sănătăţii organizat ieri, Ministerele Sănătăţii şi Muncii au anunţat că vor proroga ordinul. Ulterior, cele două insitutuţii au susţinut că legal nu se poate face acest lucru şi că ministerele lucrează acum la un nou ordin care să-l înlocuiască pe cel din noiembrie 2016. Specialiştii estimează că documentul va fi gata luni, relatează Realitatea.

* * *

Ce răspunde Vlad Voiculescu

Am aflat acum câteva săptămâni că un procent dintr-o anexă a ordinului 1306/1883/2016 (ataşat) face o nedreptate familiilor copiilor diagnosticaţi cu sindrom Down. Şi nu numai. În ciuda faptului că ordinul a fost publicat pentru transparenţă (în septembrie), a existat o dezbatere publică şi a fost publicat în Monitorul Oficial (în decembrie), acest lucru a devenit evident abia acum.

Când îţi asumi o funcţie de conducere, implicit îţi asumi că nu vei face totul singur, că vei avea un minim de încredere în cei cu care lucrezi.

Voi spune de la început: ordinul a fost conceput tocmai ca să vină în sprijinul acestor familii. Pe de altă parte, rezolvarea unei greşeli în cazul unui ordin este foarte SIMPLĂ şi RAPIDĂ. Stă, ca multe alte lucruri, în pixul ministrului. Trebuie doar să existe bună credinţă şi interes pentru binele oamenilor, înaintea intereselor de partid.

De ce acest ordin?

La acest ordin, funcţionarii din mai multe instituţii ale statului lucrează de circa doi ani. În luna septembrie a anului trecut, la iniţiativa Ministerului Muncii a fost pus în transparenţă decizională.

Problema birocraţiei excesive şi în acest sector nu este nouă, după cum ştiu toate familiile copiilor cu handicap. Loc de îmbunătăţire ştiam că există. Singura mea rugăminte, transmisă prin cabinetul meu atunci când s-a pus problema revizuirii şi semnării ordinului, a fost aceea de a face lucrurile mai simple şi mai bune pentru aceste familii.

Cum a fost emis acest ordin?

Conceperea ordinului este făcută de autoritatea şi Direcţiile de specialitate responsabile din Ministerul Muncii, cu contribuţia Direcţiei de specialitate din Ministerul Sănătăţii şi Comisiile de specialitate.

În perioada legală de transparenţă decizională şi după, cele două ministere au primit mai multe observaţii, observaţii care au fost fără excepţie transmise către Direcţiile de specialitate responsabile din ministere.

Înainte să semnez ordinul, la fel ca întotdeauna, am fost asigurat că toate aceste observaţii au fost luate în considerare. Această asigurare a ministrului nu se face verbal ci prin semnătură - există în acest sens copia documentului la fiecare minister, cu semnătura tuturor Direcţiilor de specialitate şi a funcţionarilor implicaţi. Iar eroarea a apărut la nivelul MS. Nu pot decât să presupun că funcţionarul responsabil fie a preluat cu copy-paste o reglementare din legislaţia altei ţări, fie a primit-o de la Comisia de specialitate şi a avut încredere în ceea ce specialiştii şi-au asumat.

Nici un act normativ nu poate fi promovat fără să fie asumat prin semnătură de Direcţiile de specialitate din minister. Acest ordin nu a fost o excepţie.

În aproape orice alt mediu de lucru, calitatea îndoielnică a muncii unui angajat are consecinţe imediate. Nu şi în administraţia publică", spune pe Facebook fostul ministru.

Ce trebuie făcut?

Ştim deja de câteva săptămâni că ordinul are o problemă. Ştim şi că ordinul nu a produs efecte ireversibile încă (până la 1 Martie).

Prorogarea aplicării ordinului se poate face prin decizia miniştrilor. Durează... cam cât durează să semnezi pe o coală de hârtie, eventual cu încă doi şefi de direcţie (juridic şi direcţia de specialitate) lângă tine.

Corectarea ordinului putea fi făcută de asemenea de mult. Domnul ministru Bodog şi-a asumat de altfel deja acest lucru cât se poate de clar.

Asta este ceea ce aş fi făcut eu IMEDIAT dacă ar fi ajuns la mine o sesizare cu privire la această problemă în timpul mandatului.

Motivul pentru care niciuna dintre cele două măsuri de mai sus nu a fost luată încă? Putem doar presupune... uitându-ne la show-ul făcut de anumite televiziuni în interesul unor partide, folosind disperarea unor familii şi aşa atât de greu încercate.

Ordinul poate şi trebuie să fie corectat. Acum.

PS. Pentru cei care mai au încă dileme: ideea că Ministerul Muncii şi/sau Ministerul Sănătăţii ar încerca să facă economii tăind din beneficiile unor copii cu dizabilităţi sau orice alte beneficii, este cu totul deplasată", scrie Vlad Voiculescu.

La rândul său, fostul coleg de guvern al lui Voiculescu, Dragoş Pîslaru a declarat, pentru Hotnews, că principiile ordinului sunt corecte, însă pot apărea, în unele cazuri, probleme de interpretare de către comisiile de evaluare pentru încadrarea într-un grad de handicap.

Acea anexă din Ordin referitoare la IQ "se dovedeşte a fi prea simplistă pentru realitatea din România" şi poate da naştere la interpretări şi nedreptăţi, mai spune Pîslaru, admiţând că a fost o greşeală acea anexă, greşeală care ar putea fi corectată în maxim trei zile.

„Am călcat pe bec cu testul respectiv (n.red.IQ) aceste palme pe care le luăm, şi eu, şi Vlad (n.red. Voiculescu, fostul ministru al sănătăţii), sunt îndreptăţite” şi „sub nicio formă nu voi încerca să argumentez că nu au dreptate acei părinţi”, a mai afirmat Pîslaru.