Vlad Voiculescu denunţă restauraţia din Sănătate: "Inspecţia Sanitară de Stat va fi adusă sub controlul baronilor locali!"

Funcţionarii publici din Inspecţia Sanitară de Stat (ISS) sunt plătiţi din bani publici şi trebuie să servească interesul public, nu interesul unui demnitar sau al unui baron local, atrage atenţia fostul ministru, criticând mutilarea uneia dintre ordonanţele sale în Parlament.
Vlad Voiculescu(Ministrul Sanatatii)
Vlad Voiculescu(Ministrul Sanatatii) (Florin Chirila/Epoch Times)

Corupţia ucide, însă dezastrul din sănătate, bacteriile care colcăie în spitale şi alte probleme endemice din sistem sunt rezultanta unui cumul de mai mulţi factori, respectiv corupţie plus reguli şi şi mencanisme proaste sau lipsă, atrage atenţia, într-o amplă postare pe Facebook, fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Postarea a fost scrisă în contextul în care prin modificarea unei ordonanţe date de fostul tehnocrat, Parlamentul încearcă readucerea Inspecţiilor Sanitare în subordinea Direcţiilor de Sănătate Publică (DSP) locale unde, potrivit opoziţiei, oamenii sunt numiţi politic.

"Aflăm astăzi că încă un lucru pe care l-am făcut la MS va fi desfăcut, iar Inspecţia Sanitară de Stat va fi adusă sub controlul baronilor locali de către Comisia de Sănătate din Senat", scrie Voiculescu, comentând eliminarea din OUG 36/2016 de către Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor a articolului ce reglementa revenirea structurilor locale de inspecţie sanitară în coordonarea Inspecţiei Sanitare de Stat din Ministerul Sănătăţii, lăsând astfel controlul acestora la DSP-uri.

În postarea sa, Voiculescu mai reaminteşte că ISS este cel mai important organism de control din sistemul de sănătate, cu atribuţii de control de la calitatea apei potabile şi a produselor cosmetice, până la eficacitatea biocidelor şi că dacă acest instrument ar fi funcţionat aşa cum trebuie nu am fi ajuns niciodată să avem nici Hexi Pharma, nici infecţiile nosocomiale pe care le avem astăzi în spitale, nici altele asemenea.

"Reforma funcţiei de CONTROL a Ministerului Sănătăţii în timpul mandatului meu a avut două principii de bază pentru Inspecţia Sanitară de Stat (ISS): 1) #centralizarea#coordonării şi 2) #transparenţa. Cele două principii sunt acum complet dinamitate, primul prin decizia Parlamentului, a doua prin amânarea nepermis de mult a ordinului de ministru blocat în minister încă de anul trecut.", avertizează fostul tehnocrat.

Voiculescu mai susţine că centralizarea coordonării inspecţiilor sanitare este o necesitate pentru ca inspectorii ISS care efectuează controalele din fiecare judeţ să fie în afara influenţelor locale. "Activitatea lor trebuie coordonată la nivel central, în baza unui plan anual şi a unei metodologii comune. Aşa cum problema calităţii biocidelor nu a fost una judeţeană, nici altele nu sunt.", explică fostul tehnocrat.

Fostul ministru mai pledează şi pentru transparenţă, arătând că românii au dreptul să ştie dacă au bacterii în apa potabilă sau dacă au cumpărat carne de la o fermă cu probleme de igienă.

"În acest moment, ISS emite un raport sintetic din care nu se poate afla care este numele producătorilor şi ce sancţiuni s-au aplicat. Dacă ISS descoperă E.coli în apă îmbuteliată sau testele de sanitaţie din fermele de animale ies prost, informaţiile sunt ascunse într-un raport care nu spune nimic (exemplu aici)", scrie fostul ministru, dând şi un exemplu din activitatea ANPC din 2016:

Voiculescu mai atrage atenţia că funcţionarii publici din Inspecţia Sanitară de Stat sunt plătiţi din bani publici şi trebuie să servească interesul public, nu interesul unui demnitar sau al unui baron local.

În finalul postării sale, fostul ministru mai atrage atenţia că problema biocidelor nu era deloc nouă şi în Ministerul Sănătăţii se ştia de probleme (graţie rapoartelor ISS) cu mult dinainte de investigaţiile lui Tolontan.

"Întrebaţi-vă de ce nu s-a făcut nimic înainte de anul 2016. Aici şi un rezumat: goo.gl/8ocIbm", invită Voiculescu, publicând un mic extras din raportul Inspecţiei Sanitare de Stat din vremea ministrului Bănicioiu, pus la dispoziţia lui Alin Iulian Ţucmeanu (secretar de stat al domnului ministru Bănicioiu).

"În urma derulării acţiunii de control au fost identificate neconformităţi:
- etichetarea greşită a 70 produse biocide;
- plasarea pe piaţă a 29 produse biocide fără aviz / autorizaţie;
- încadrarea diferită a 2 produse biocide faţă de tipul de produs biocid din prevederile avizului;
- la 15 produse biocide modul de utilizare este diferit faţă de instrucţiunile de pe etichetă."