Un nou pas spre Restauraţia în Sănătate. Parlamentul pune "gând rău" Inspecţiilor Sanitare

La nici o lună după ce Senatul a respins ordonanţa prin care Vlad Voiculescu încerca depolitizarea managementului sanitar şi curăţarea domeniului de cangrena corupţiei, Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor încearcă să pună şi inspecţiile sanitare sub control politic, acuză USR.
Vot în Camera Deputaţilor
Vot în Camera Deputaţilor (cdep.ro)

Acţiunile de demolare a reformei începute de fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, continuă. Miercuri, Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor a votat eliminarea unui articol dintr-o ordonanţă dată de Voiculescu, articol ce reglementa revenirea structurilor locale de inspecţie sanitară în coordonarea Inspecţiei Sanitare de Stat din Ministerul Sănătăţii, relateaza Hotnews. Această eliminare echivalează, în opinia USR, cu o restauraţie în sănătate.

Concret, în urma eliminării respectivului articol - 26.1 din OUG 36/2016 - Inspecţia Sanitară va reveni practic în subordinea Direcţiilor de Sănătate Publică (DSP) locale unde, potrivit USR, oamenii sunt numiţi politic.

Eliminarea articolului s-a făcut la propunerea preşedintelui Comisiei, Florin Buicu (PSD), şi a fost votată de deputaţii de la toate partidele, cu excepţia celor de la USR, care s-au opus acestei modificări. Cei mai mari susţinători ai eliminării articolului au fost, culmea, liberalii.

Ministerul vrea să "controleze sistemul prin intermediul DSP-urilor" unde oamenii sunt "numiţi politic", susţine USR

"Eliminarea articolului este un semnal politic foarte clar pe care îl dă majoritatea parlamentară prin care arată că nu îşi doresc ca inspecţia sanitară să aibă puterea pe care şi-o dorea ministrul Vlad Voiculescu. A existat temerea în Comisia de Sănătate că prin acordarea unor atribuţii sporite inspecţiei sanitare nu se doreşte decât o suprareglementare. Noi am cerut reformularea acelui articol propus spre abrogare de către preşedintele Buicu (PSD) pentru a fi cât mai clar care este rolul inspecţiei sanitare ca instituţie de forţă controlată de minister în raport cu atribuţiile pe care le are această structura în interiorul DSP. Din păcate, cu toate ca din partea dlui Buicu am găsit flexibilitate şi dispoziţie de a negocia reformularea acestui articol, dl Stamatian (PNL) a susţinut că nu este nevoie ca inspecţia sanitară să aibă mai multe puteri decât are deja în interiorul DSP, spunând, citez: 'Eu când eram la DSP Cluj, nu mişca nimic fără mine. Dacă eu voiam să închid o secţie o închideam dacă nu, nu." Şi această trecere a inspecţiei sanitare în subordinea ministerului este citez 'o prostie'". În condiţiile date, dl Buicu, văzând că nu există omogenitate nici din partea opoziţiei, a supus votului abrogarea acelui articol şi cot la cot cu PNL şi cu binecuvântarea ministerului care nu a avut niciun fel de poziţie deşi era prezent un secretar de stat, acel articol a fost abrogat în urma votului", a precizat deputatul Emanuel Ungureanu, pentru Hotnews.

În opinia deputatului USR, o reformulare a artiolului ar fi impus, înainte de orice vot, o consultare cu specialişti din DSP, şi o atentă aplecare asupra atribuţiilor Inspecţiilor sanitare "în aşa fel încât să nu fie croite după dorinţa unui ministru ci după nevoile unui sistem sanitar care este populat de spitale ce sunt în marea lor majoritate adevărate păduchelniţe, bombe biologice pentru pacienţi."

"Noi cei din USR ne-am fi dorit ca reforma începută de Vlad Voiculescu să fie întărită, însă din păcate asistăm la restauraţie. Ministerul vrea să controleze sistemul prin intermediul DSP-ului, unde ştim că sunt puşi numai oameni numiţi politic", a adăugat deputatul.

Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor urmează să dea un raport care să conţină modificarea articolului, lucru care s-a amânat pe motiv că se aşteaptă precizări de la minister pe marginea unui alt articol al ordonanţei. Până atunci sunt aşteptate şi puncte de vedere din partea DSP-urilor şi a Ministerului Sănătăţii pe acest subiect.

Camera Deputaţilor e for decizional pe acest proiect.