Ucraina şi forţele separatiste au schimbat sute de prizonieri de război


Ucraina renunţă la statutul de ţară nealiniată.
Ucraina renunţă la statutul de ţară nealiniată. (Captură Foto)

Kievul şi forţele pro-ruse au schimbat, vineri, sute de prizonieri de război, în timp ce conflictele dintre cele două tabere s-au detensionat parţial pe fondul negocierilor de la Minsk, relatează Reuters.

Cele două părţi s-au înţeles miercuri, în cadrul negocierilor desfăşurate alături de reprezentanţii Rusiei şi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, să schimbe 150 de soldaţi ucraineni pentru 222 de militanţi ai forţelor pro-ruse.

”Şeful Serviciului de Securitate Ucrainean (SBU) a raportat către preşedinte eliberarea a 146 de ucraineni. SBU se aşteaptă ca alţi patru prizonieri să fie eliberaţi mâine. Aceştia vor putea să petreacă Anul Nou… cu familiile lor”, a declarat Sviatoslav Tsegolko, purtător de cuvânt al preşedintelui Petro Poroşenko.

Iniţial, un oficial al SBU a raportat că vor preda 225 de rebeli pentru soldaţii ucraineni. Nu se cunoaşte cu exactitate numărul de prizonierii reţinuţi în cele două tabere, dar armata ucraineană a raportat, luna aceasta, că aproximativ 600 de ucraineni sunt reţinuţi de forţele pro-ruse.

În contextul crizei din Ucraina, Parlamentul ucrainean a votat marţi în favoarea renunţării la statutul de ţară nealiniată şi depune eforturi pentru aderarea ţării la NATO. Rusia a criticat puternic această mişcare, viceministrul rus al apărării, Anatoli Antonov, acuzând membrii NATO “că încearcă să transforme Ucraina în linia întâi a frontului în confruntarea cu Rusia.”

Conflictul din estul Ucrainei a început la o lună după ce Rusia a ocupat peninsula ucraineană Crimeea în luna martie. Confruntările din teritoriile estice Lugansk şi Doneţk au provocat cel puţin 4.700 de decese.

Guvernul Kievului a informat că Rusia a orchestrat rebeliunea separatistă din estul Ucrainei, în timp ce Moscova susţine că Occidentul este implicat în revoluţia ucraineană care a dus la îndepărtarea fostului preşedinte Viktor Ianukovici.