Un hacker arată că reactoarele nucleare din Coreea de Sud nu sunt securizate suficient

.
. (Photos.com)

Un hacker ar fi publicat, marţi, o nouă serie de informaţii secrete despre două reactoare nucleare din Coreea de Sud, cerând închiderea lor pe fondul îngrijorărilor privind securitatea cibernetică a centralelor nucleare.

Incidentul este cel de-al doilea de acest tip, acelaşi hacker publicând pe 15 decembrie, date personale ale celor aproximativ 11 mii de angajaţi ai operatorului centralelor nucleare, compania KHNP, pentru a arăta că infrastructura centralelor nucleare este susceptibilă la atacuri cibernetice.

Primul incident nu a creat o mare disponibilitate de dialog din partea guvernului sud coreean, astfel că a urmat o nouă demonstraţie a faptului că reactoarele sunt nesigure din punct de vedere informatic.

De data aceasta printr-un cont de Twitter neidentificat, suspectul a publicat patru fişiere arhivate conţinând schiţele unor reactoare şi câteva trimiteri către mai multe articole despre tehnologii legate de reactoarele care sunt deţinute de către Korea Hydro & Nuclear Power Co (KHNP).

Potrivit agenţiilor de informaţii, cele patru fişiere conţin schiţele reactorului Gori 1 şi 2 şi ale reactorului Wolseon 3 şi 4.

Agentul cibernetic, care s-a autodenumit ”preşedintele” unei organizaţii care se opune folosirii tehnologiei nucleare, a solicitat operatorului KHNP să ceară scuze organizaţiei, ameninţând că ar putea publica mai multe date în cazul în care nu se încep negocieri din partea guvernului de la Seul.

Marţi dimineaţă, în urma atacurilor cibernetice lansate împotriva unor reactoare nucleare din Statele Unite şi Coreea de Sud, preşedintele Park Geun-hye, a solicitat oficialilor să întărească securitatea cibernetică a reactoarelor nucleare şi a altor facilităţi de infrastructură.

Solicitarea survine în timp ce Coreea de Sud încearcă să-i descopere pe cei responsabili de publicarea unor serii de informaţii privind cele două reactoare nucleare coreene. Oficialii au afirmat că reactoarele nucleare Gori şi Wolseng, ambele localizate la peste 400 de kilometri de Seul, rămân în siguranţă în timp ce reţelele lor interioare sunt complet blocate de la internet. Dar cu ocazia ultimelor probleme de securitate cibernetică s-au ridicat mai multe îngrijorări privind securitatea reactoarelor.

Park i-a îndemnat pe oficiali ”să verifice fundamental pregătirile împotriva ciber-terorismului care vizează facilităţile cheie din ţară, inclusiv a reactoarelor nucleare”.

Atunci hackerul a publicat, pe 18 şi 19 decembrie, planurile reactoarelor nucleare, cerând închiderea mai multor unităţi ale reactoarelor Gori şi Wolseong pentru o perioadă de trei luni începând de la 25 decembrie.

Duminică, hackerul a publicat proiectele şi manualele, sustrase de la KHNP, cu privire la unităţile reactorului Gori. Printre informaţiile dezvăluite existau detalii despre sistemele de aer condiţionat şi de răcire ale celor două unităţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe