Lavrov ameninţă: Ambiţiile Ucrainei de a intra în NATO sunt periculoase pentru Europa

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov. (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

Ministrul rus de externe Sergei Lavrov a declarat că planul Ucrainei de a intra în NATO reprezintă un pericol pentru securitatea europeană şi că Occidentul se foloseşte de acest plan pentru a stimula confruntarea dintre Rusia şi Ucraina.

Faptul că Parlamentul din Kiev a renunţat la statutul Ucrainei ca stat neutru, pentru a grăbi aderarea la NATO, a revoltat Moscova şi a tensionat şi mai mult cea mai gravă confruntare dintre Rusia şi Occident de la sfârşitul Războiului Rece încoace.

Lavrov, ultimul oficial rus care a vorbit împotriva planurilor Kievului, a dat de înţeles că Rusia va privi aderarea la NATO a fostei republice sovietice - cu care are o porţiune lungă de graniţă comună - ca pe o ameninţare militară directă.

“Există câteva ţări occidentale care doresc să menţină criza din Ucraina, să menţină şi să intensifice confruntarea dintre Ucraina şi Rusia, inclusiv prin eforturile provocatoare de aderare la Alianţa Atlantică”, a spus Lavrov.

“Însăşi ideea alăturării Ucrainei la NATO este periculoasă, nu doar pentru poporul ucrainean – deoarece nu există o unitate în privinţa acestei chestiuni – ci şi pentru securitatea europeană”, a adăugat el, într-un discurs la televiziunea de stat.

NATO şi-a intensificat prezenţa militară în estul Europei în acest an, declarând că are dovezi că Rusia a orchestrat şi înarmat rebeliunea prorusă din estul Ucrainei după alungarea de la putere a fostului preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici.

Un oficial din cadrul ministerului rus de Externe a declarat joi că expansiunea NATO către est va forţa Rusia să ia măsuri “corespunzătoare”, a raportat agenţia de ştiri Interfax.

Oficialul a mai declarat că Rusia este sigură de faptul că încercarea Kievului de a intra în NATO nu va ajuta Ucraina să îşi depăşească problemele sociale şi economice.