Ucraina îi va taxa suplimentar pe cei cu averi mari. Bugetul Guvernului, redus

Verkhovna Rada - Parlamentul de la Kiev.
Verkhovna Rada - Parlamentul de la Kiev. (Captură.)

Cabinetul de la Kiev a propus luni dimineaţă, pentru prima oară în istoria Ucrainei, ca persoanele cu averi sau venituri mari să fie taxate suplimentar, reiese din declaraţiile vicepreşedintelui Partidului Frontul Popular, Viktoria Siumar.

În acest sens, guvernul ucrainean a specificat că plănuieşte taxarea profiturilor pasive, veniturilor provenite din plata chiriilor, cât şi extragerea resurselor naturale de către magnaţii Ucrainei.

Colegul de partid al premierului ucrainean Arseni Iaţeniuk, a subliniat că în bugetul pentru 2015 vor fi reduse finanţele folosite de aparatul de stat cu 20%. Ţinând cont şi de reducerile de 10% din 2014, bugetul acordat oficialilor din guvern va fi redus, în total, cu 30%.

"Nu vom micşora numărul de doctori şi învăţători şi nici nu vom tăia programele sociale" a afirmat Siumar.

Parlamentul Ucrainei a aprobat, luni dimineaţă, bugetul pentru 2015, pe când Fondul Monetar Internaţional încearcă să-şi protejeze împrumutul de 17 miliarde de dolari acordat Kievului pe fondul conflictului cu Rusia.

Înainte de a vota bugetul, parlamentarii ucraineni au aprobat o serie de măsuri de austeritate, inclusiv un amendament privind aplicarea de taxe suplimentare importurilor.

De asemenea, s-a aprobat o nouă lege prin care se va adăuga o taxă de 10% la importurile de alimente, în timp ce importurile strategice, precum cele de gaze, vor fi taxate cu încă 5% faţă de anii precedenţi.

Invazia militară din peninsula Crimeea, conflictul cu forţele pro-ruse din teritoriile estice, problemele economice şi corupţia din cadrul instituţiilor de stat au adus economia Ucrainei într-o situaţie dificilă, iar moneda ţării a atins noi cote negative. În schimb, apropierea de Uniunea Europeană, prin semnarea Acordului de Asociere, va permite Ucrainei să obţină profituri suplimentare din viitoarea deschidere a accesului liber pe pieţele din Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe