Energia electrică, transporturile şi serviciile oferite Visa şi Mastercard suspendate în Crimeea

Visa şi MasterCard
Visa şi MasterCard (Captură Foto)

Cele două mai mari companii ale lumii pentru carduri de credit şi debit, Visa şi Mastercard, au declarat că vineri că nu mai pot susţine cardurile bancare folosite în Crimeea după sancţiunile americane impuse în cursul aceastei luni.

Preşedintele american Barack Obama a anunţat în 19 decembrie suspendarea schimburilor comerciale cu Crimeea şi interzicerea investiţiilor în regiune.

Obama a aprobat un decret prezidenţial care interzice “exporturile de bunuri, tehnologii şi servicii” către Crimeea şi importurile de bunuri, tehnologii şi servicii din Crimeea, precum şi noi investiţii în Crimeea.

De asemenea, decretul prezidenţial autorizează Departamentul american al Trezoreriei să impună noi sancţiuni asupra unor “indivizi şi entităţi operând în Crimeea”.

Visa a susţinut într-o declaraţie că noile sancţiuni împiedică compania să ofere produse şi servicii către Crimeea. Mastercard a declarat, de asemenea, că a fost nevoită să suspende operaţiunile cu cardurile bancare din Crimeea datorită acestor sancţiuni.

Anunţul celor două companii are loc la o zi după ce Ucraina a anunţat că blochează energia electrică şi suspendă toate serviciile de transport feroviar şi cu autobuzul, datorită deteriorării situaţiei securităţii în peninsula din Marea Neagră, care a fost anexată de Rusia în luna martie.

Deşi controlată de Moscova, singura legătură terestră a Crimeei este cu Ucraina şi peninsula a rămas dependentă de Kiev pentru majoritatea serviciilor, incluzând electricitate şi apă potabilă.

Suspendarea legăturilor pentru autobuze şi trenuri creează în mod efectiv o blocadă ucraineană asupra transporturilor către şi dinspre regiune, după ce Ucraina a interzis deja traficul maritim şi aerian în zonă.

Kievul a motivat blocarea energiei electrice prin faptul că Ucraina are propriile sale lipsuri energetice de când forţele separatiste proruse care operează în estul ţării au blocat livrările de cărbune către centralele electrice.

Ministrul crimeean al combustibililor şi energiei Serghei Egorov a declarat că Ucraina a blocat vineri energia electrică către peninsulă la ora 1:50 p.m. fără niciun avertisment.

El a adăugat că generatoarele de rezervă pe bază de motorină şi centralele electrice cu turbine mobile alimentează cu energie electrică infrastructura critică a peninsulei.