Kovesi despre "fabricarea" dosarelor: "Este un mit total mincinos şi calomnios"

Este ridicol să susţii că tot sistemul judiciar s-a coalizat să fabrice dosare. "Miturile" despre poliţia politică, dosare fabricate pentru politicieni nevinovaţi etc. reprezintă atacuri sistematice, concertate, asupra DNA venite în genere din partea cercetaţilor penal, a explicat Kovesi.
Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Epoch Times România)

Devenită ţintă predilectă a atacurilor politicienilor cu probleme penale, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat marţi seara, la Radio România Actualităţi (RRA) că "este ridicol să susţinem că tot sistemul judiciar s-a coalizat să fabrice dosare", reamintind că într-un dosar penal sunt implicaţi foarte mulţi magistraţi, iar probele strânse de procurori sunt readministrate în instanţe de către judecători.

"Este un mit total neadevărat, aş putea spune total mincinos şi calomnios. Pentru ca un dosar, din momentul în care se depune o plângere penală, până se finalizează cu o hotărâre definitivă de condamnare, să spunem, în acest dosar sunt implicaţi foarte mulţi magistraţi, procurori şi judecători. De multe ori, peste 10, peste 15 magistraţi, care funcţionează la parchete diferite, la instanţe diferite, care judecă în complete diferite. Toate dosarele procurorilor sunt judecate de judecători. Judecătorii readministrează probele dispuse de procurori în cursul urmăririi penale. Este ridicol să susţinem că tot sistemul judiciar s-a coalizat să fabrice dosare (...) Este exclus să existe dosare fabricate, este o minciună", a spus procurorul şef al DNA.

Întrebată cum comentează faptul că anumite persoane susţin că "poliţia politică" poate lua pe oricine şi oricând, Kovesi a răspuns că şi acesta este "un mit lansat de persoanele pe care noi le cercetăm şi a remintit că DNA este verificată din două părţi.

"Activitatea noastră este verificată din două părţi. În primul rând, atunci când un procuror încalcă legea, încalcă atribuţiile de serviciu, se poate sesiza CSM şi Inspecţia Judiciară face o verificare a modului în care acesta şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu. În absolut tot ce facem în dosarele penale, măsurile pe care noi le dispunem, probele pe care le administrăm, sunt verificate de judecători care judecă. Dacă un procuror, de exemplu, dispune o măsură, orice persoană care este afectată de acea măsură poate să o conteste la judecător. Şi judecătorul decide dacă este corect sau dacă procurorul nu a aplicat corect legea", a susţinut Kovesi.

La întrebarea dacă în România se poate face un dosar unei persoane chiar dacă nu a făcut nimic, aşa cum au acuzat unii dintre politicienii "de frunte" ai ţarii, Kovesi a negat hotărât.

"Eu nu cred acest lucru. Sunt atacuri sistematice, concertate asupra DNA, pentru decredibilizare, pentru intimidare, pentru hărţuirea procurorilor şi nu numai, în general pentru hărţuirea celor din sistemul judiciar. Nu există persoane care să fie cercetate sau anchetate pur şi simplu. Atunci când există plângeri penale contra lor, atunci când există indicii că au săvârşit fapte penale, şi, mai mult decât atât, nu în orice dosar în care se face plângere penală se ajunge la o trimitere în judecată", a declarat şefa DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne