"Stop manipulării!" Mii de oameni "scot din priză" Antena 3 şi România TV

Puterea penalilor e în cele două maşinării de manipulare numite Antena 3 şi România TV, televiziuni care "zombifică" milioane de oameni, susţin iniţiatorii unei noi petiţii, cerând boicotarea produselor cărora li se face publicitate la cele două posturi TV.
Miting organizat de Antene, Piaţa Constituţiei, 19 februarie 2016. În imagine Mihai Gâdea
Miting organizat de Antene, Piaţa Constituţiei, 19 februarie 2016. În imagine Mihai Gâdea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

După ce peste 30.000 de oameni au semnat petiţia prin care cer furnizorilor lor de servicii de televiziune să scoată din grila de programe posturile Antena 3 şi RTV, alţi peste 3.000 se raliază unui nou demers menit să sancţioneze cele două televiziuni, anunţând că nu vor mai cumpăra produse promovate pe posturile TV fondate de Dan Voiculescu şi Sebastian Ghiţă.

"Cerem companiilor să nu mai susţină televiziunile care transmit în mod sistematic ştiri dovedit false, manipulează, mint, dezinformează şi în acest fel influenţează capacitatea românilor de a avea o înţelegere corectă a realităţii. Nu vom mai cumpăra produsele promovate pe Antena 3 şi România TV până când aceste companii nu anunţă oficial că opresc definitiv publicitatea pe aceste posturi. Dacă aceste companii continuă să cumpere publicitate pe aceste posturi, înseamnă că se identifică cu valorile acestora.

Nu putem să închidem televiziuni. Nu suntem stat totalitar. Este dreptul lor la opinie. Dar putem cere companiilor ale căror clienţi suntem să ne spună dacă minciuna, dezinformarea, calomnia, instigarea la ură şi la discriminare sunt valori cu care se identifică. Iar dacă nu, atunci pot să ne dovedească că nu e aşa", se arată în textul unei noi petiţii publicate pe de-clic.ro.

Petiţia a fost lansată pe fundalul valului de nemulţumire stârnite de modul în care cele două televiziuni au prezentat cele două ordonanţe prin care coaliţia la putere vrea să facă graţieri şi să albească dosarele corupţilor, precum şi protestele ce au urmat. De altfel şi Frontline Club Bucharest, o respectată asociaţie care sprijină jurnalismul independent, a emis o scrisoare deschisă prin care îndeamnă clienţii de publicitate să întrerupă contractele de publicitate cu televiziunile România TV, Antena 3 şi B1 TV, pe motiv că acestea au difuzat informaţii false, denigratoare, de natură de a dezinforma şi manipula în mod grav opinia publică.

"Considerăm că boicotarea celor trei televiziuni mai sus amintite şi redirecţionarea bugetelor media către instituţii de presă independente ar face un serviciu inestimabil societăţii, ajutând la informarea corectă a cetăţenilor", transmit reprezentanţii Frontline.

De ce este important acest demers?

"Puterea penalilor e în cele două maşinării de dezinformare şi manipulare numite Antena 3 şi România TV. Televiziunile unui puşcăriaş şi a unui infractor dat în urmărire internaţională. Televiziunile alea cu care zombifică milioane de oameni, cu care deformează realitatea, îţi mint, manipulează şi dezinformează părinţii şi bunicii, oameni care n-au nicio vină că la CNA nu e nimeni acasă.

Dacă le scoatem televiziunile din priză, îi oprim. Cum? Televiziunile astea trăiesc cu bani din publicitate. Dacă marile companii nu mai cumpără publicitate de la ei, Antena 3 şi România TV vor fi în curând istorie", se arată în textul petiţiei.

Redăm câteva dintre comentariile semnatarilor

"Manipularea mediatică a RTV şi A3 subminează statul de drept. Libertatea de exprimare trebuie acompaniată de o minimă deontologie profesională, care la aceste 2 posturi nu există", scrie Iulian A.

"Dacă CNA-ul doarme, atunci să facem noi aceste 2 tentative de televiziuni, istorie, cerând companiilor mari să oprească definitiv publicitatea pe aceste 2 posturi, dacă nu se identifica cu ele!", adaugă Cristina N.

"Stop manipulării!" se exprimă scurt, şi la obiect Vlad O.