Rusia face apel la ONU pentru lansarea unei noi anchete asupra doborârii zborului MH17

Kremlinul a respins raportul olandez privind prăbuşirea zborului malezian MH17 în iulie 2014 în estul Ucrainei, susţinând că unele dovezi au fost falsificate.
O parte a fuselajului zborului MH17 doborât în 17 iulie 2014 în regiunea Doneţk, estul Ucrainei.
O parte a fuselajului zborului MH17 doborât în 17 iulie 2014 în regiunea Doneţk, estul Ucrainei. (Bulent Kilic/AFP/Getty Images)

Rusia a făcut apel la Organizaţia Internaţională pentru Aviaţie Civilă să deschidă o nouă anchetă asupra doborârii, anul trecut, a zborului MH17 al companiei aeriene Malaysia Airlines deasupra Ucrainei de Est, a declarat miercuri un oficial al Rosaviatsia, agenţia rusă pentru aviaţie.

Avionul Boeing 777 s-a prăbuşit în 17 iulie 2014, în contextul unui conflict militar între separatiştii pro-ruşi şi forţele guvernamentale ucrainene, conform ABC News.

Comisia Olandeză pentru Siguranţă a susţinut în raportul său final, publicat marţi, că MH17 a fost distrus de o rachetă sol-aer Buk de producţie sovietică. Avionul a avut la bord 298 de persoane, dintre care două treimi au fost olandezi. Nu a fost găsit niciun supravieţuitor.

Ancheta, care a durat 15 luni, nu menţionează în mod explicit cine a lansat racheta, dar a identificat o zonă de 320 km pătraţi de unde ar fi avut loc loc lansarea ei. Întreaga suprafaţă respectivă era controlată de separatiştii pro-ruşi care se luptau cu forţele guvernamentale ucrainene în momentul dezastrului, conform documentelor şi hărţilor publicate de Consiliul Ucrainean al Securităţii Naţionale.

Rusia şi separatiştii pro-ruşi insistă că avionul a fost distrus de o rachetă, dar că aceasta ar fi fost lansată de armata ucraineană.

“Comisia rusă respinge în mod categoric concluziile raportului final. Ele sunt greşite în mod fundamental”, a declarat miercuri directorul-adjunct al Rosaviatsia, Oleg Storcevoi, la o conferinţă de presă televizată. “Am sentimentul că această comisie a selectat dovezile pentru ca acestea să se potrivească cu teoria pe care au ales-o.”

Storcevoi a declarat că Rusia “îşi va folosi dreptul” de a continua ancheta şi că a făcut deja apel la Agenţia ONU pentru aviaţie civilă pentru a interveni în acest sens.

În plus, Storcevoi a indicat că Moscova consideră că unele dintre dovezi au fost falsificate. El a acuzat olandezii “că ascund Rusiei date importante”, contestând astfel autenticitatea şrapnelului şi a bucăţilor de rachetă aparent descoperite la locul prăbuşirii.

Liderul rebel Alexander Zaharcenko a declarat în Doneţk că separatiştii nu au avut nicio implicare în doborârea avionului.

“Am spus-o şi înainte şi o spunem şi acum, că noi n-am doborât avionul”, a susţinut acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe