Rusia face apel la ONU pentru lansarea unei noi anchete asupra doborârii zborului MH17

Kremlinul a respins raportul olandez privind prăbuşirea zborului malezian MH17 în iulie 2014 în estul Ucrainei, susţinând că unele dovezi au fost falsificate.
O parte a fuselajului zborului MH17 doborât în 17 iulie 2014 în regiunea Doneţk, estul Ucrainei.
O parte a fuselajului zborului MH17 doborât în 17 iulie 2014 în regiunea Doneţk, estul Ucrainei. (Bulent Kilic/AFP/Getty Images)

Rusia a făcut apel la Organizaţia Internaţională pentru Aviaţie Civilă să deschidă o nouă anchetă asupra doborârii, anul trecut, a zborului MH17 al companiei aeriene Malaysia Airlines deasupra Ucrainei de Est, a declarat miercuri un oficial al Rosaviatsia, agenţia rusă pentru aviaţie.

Avionul Boeing 777 s-a prăbuşit în 17 iulie 2014, în contextul unui conflict militar între separatiştii pro-ruşi şi forţele guvernamentale ucrainene, conform ABC News.

Comisia Olandeză pentru Siguranţă a susţinut în raportul său final, publicat marţi, că MH17 a fost distrus de o rachetă sol-aer Buk de producţie sovietică. Avionul a avut la bord 298 de persoane, dintre care două treimi au fost olandezi. Nu a fost găsit niciun supravieţuitor.

Ancheta, care a durat 15 luni, nu menţionează în mod explicit cine a lansat racheta, dar a identificat o zonă de 320 km pătraţi de unde ar fi avut loc loc lansarea ei. Întreaga suprafaţă respectivă era controlată de separatiştii pro-ruşi care se luptau cu forţele guvernamentale ucrainene în momentul dezastrului, conform documentelor şi hărţilor publicate de Consiliul Ucrainean al Securităţii Naţionale.

Rusia şi separatiştii pro-ruşi insistă că avionul a fost distrus de o rachetă, dar că aceasta ar fi fost lansată de armata ucraineană.

“Comisia rusă respinge în mod categoric concluziile raportului final. Ele sunt greşite în mod fundamental”, a declarat miercuri directorul-adjunct al Rosaviatsia, Oleg Storcevoi, la o conferinţă de presă televizată. “Am sentimentul că această comisie a selectat dovezile pentru ca acestea să se potrivească cu teoria pe care au ales-o.”

Storcevoi a declarat că Rusia “îşi va folosi dreptul” de a continua ancheta şi că a făcut deja apel la Agenţia ONU pentru aviaţie civilă pentru a interveni în acest sens.

În plus, Storcevoi a indicat că Moscova consideră că unele dintre dovezi au fost falsificate. El a acuzat olandezii “că ascund Rusiei date importante”, contestând astfel autenticitatea şrapnelului şi a bucăţilor de rachetă aparent descoperite la locul prăbuşirii.

Liderul rebel Alexander Zaharcenko a declarat în Doneţk că separatiştii nu au avut nicio implicare în doborârea avionului.

“Am spus-o şi înainte şi o spunem şi acum, că noi n-am doborât avionul”, a susţinut acesta.