Lavrov acuză Olanda că a ascuns unele informaţii privind zborul MH17

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a acuzat Olanda că a ascuns Rusiei anumite descoperiri făcute în cadrul unei investigaţii asupra prăbuşirii zborului malaezian MH17, a raportat luni agenţia de ştiri TASS.

“Luptăm pentru desfăşurarea unei investigaţii corecte a tragediei dar fapte esenţiale încă sunt ascunse [de noi]”, a declarat Lavrov, fiind citat de forumul pentru tineret “Territoriya Smyslov na Klyazme”, cunoscut în limba engleza ca Terra Scientia, conform Moscow Times.

MH17 s-a prăbuşit pe teritoriul ocupat de rebelii separatişti pro-ruşi în iulie 2014, ucigându-i pe toţi cei 298 de oameni aflaţi la bord – majoritatea fiind cetăţeni olandezi. Procurorii din ţările cele mai afectate – Olanda, Malaezia, Belgia, Australia şi Ucraina – investighează prăbuşirea.

Diverşi experţi şi mai multe guverne occidentale au acuzat rebelii pro-ruşi de doborârea zborului MH17 cu ajutorul unui sistem de rachete sol-aer Buk de producţie rusească, dar Moscova susţine că avionul a fost lovit de o rachetă lansată de un avion de luptă ucrainean. În 11 august, procurorii olandezi au anunţat că au descoperit fragmente din ceea ce părea să fie o rachetă Buk.

“Membrii investigaţiei desfăşurate de serviciul de securitate olandez s-au întâlnit recent cu noi. Am pus întrebări – de exemplu, de ce au făcut anunţul privind fragmentele rachetei Buk doar în luna august, deşi ei le-au descoperit cu câteva luni în urmă. De asemenea le-am cerut să ne prezinte fragmentele şi au refuzat să o facă”, a declarat Lavrov.

Ministrul a declarat că Rusia este singura ţară care insistă asupra implementării rezoluţiei adoptate de Consiliului de Securitate al ONU cu privire la investigarea cauzei prăbuşirii zborului MH17.

Rezoluţia a fost adoptată în 22 iulie 2014. Rusia s-a aflat printre ţările care au iniţiat acest demers. Documentul a cerut o încetare a tuturor operaţiunilor militare în acea regiune şi ca locul prăbuşirii să fie disponibil investigatorilor.

O altă rezoluţie care propunea înfiinţarea unui tribunal internaţional pentru judecarea celor responsabili de această tragedie a fost prezentată Consiliului de Securitate al ONU de către diplomaţii malaezieni luna trecută. Dar Rusia şi-a folosit dreptul de veto şi s-a opus rezoluţiei.

“Rezoluţia privind tribunalul internaţional a fost prezentată Consiliului de Securitate al ONU doar pentru a întări imaginea unei Rusii vinovate parţial pentru această crimă oribilă”, a declarat Lavrov.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe