Lavrov acuză Olanda că a ascuns unele informaţii privind zborul MH17

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a acuzat Olanda că a ascuns Rusiei anumite descoperiri făcute în cadrul unei investigaţii asupra prăbuşirii zborului malaezian MH17, a raportat luni agenţia de ştiri TASS.

“Luptăm pentru desfăşurarea unei investigaţii corecte a tragediei dar fapte esenţiale încă sunt ascunse [de noi]”, a declarat Lavrov, fiind citat de forumul pentru tineret “Territoriya Smyslov na Klyazme”, cunoscut în limba engleza ca Terra Scientia, conform Moscow Times.

MH17 s-a prăbuşit pe teritoriul ocupat de rebelii separatişti pro-ruşi în iulie 2014, ucigându-i pe toţi cei 298 de oameni aflaţi la bord – majoritatea fiind cetăţeni olandezi. Procurorii din ţările cele mai afectate – Olanda, Malaezia, Belgia, Australia şi Ucraina – investighează prăbuşirea.

Diverşi experţi şi mai multe guverne occidentale au acuzat rebelii pro-ruşi de doborârea zborului MH17 cu ajutorul unui sistem de rachete sol-aer Buk de producţie rusească, dar Moscova susţine că avionul a fost lovit de o rachetă lansată de un avion de luptă ucrainean. În 11 august, procurorii olandezi au anunţat că au descoperit fragmente din ceea ce părea să fie o rachetă Buk.

“Membrii investigaţiei desfăşurate de serviciul de securitate olandez s-au întâlnit recent cu noi. Am pus întrebări – de exemplu, de ce au făcut anunţul privind fragmentele rachetei Buk doar în luna august, deşi ei le-au descoperit cu câteva luni în urmă. De asemenea le-am cerut să ne prezinte fragmentele şi au refuzat să o facă”, a declarat Lavrov.

Ministrul a declarat că Rusia este singura ţară care insistă asupra implementării rezoluţiei adoptate de Consiliului de Securitate al ONU cu privire la investigarea cauzei prăbuşirii zborului MH17.

Rezoluţia a fost adoptată în 22 iulie 2014. Rusia s-a aflat printre ţările care au iniţiat acest demers. Documentul a cerut o încetare a tuturor operaţiunilor militare în acea regiune şi ca locul prăbuşirii să fie disponibil investigatorilor.

O altă rezoluţie care propunea înfiinţarea unui tribunal internaţional pentru judecarea celor responsabili de această tragedie a fost prezentată Consiliului de Securitate al ONU de către diplomaţii malaezieni luna trecută. Dar Rusia şi-a folosit dreptul de veto şi s-a opus rezoluţiei.

“Rezoluţia privind tribunalul internaţional a fost prezentată Consiliului de Securitate al ONU doar pentru a întări imaginea unei Rusii vinovate parţial pentru această crimă oribilă”, a declarat Lavrov.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.