Raport: Iranul cumpără tot mai multe arme din Rusia şi China

După ce a încheiat un acord avantajos cu marile puteri în privinţa programului său nuclear, Iranul urmăreşte să îşi dezvolte puterea militară cumpărând tot mai multe arme de la ruşi şi chinezi.

Nave de luptă iraniene.
Nave de luptă iraniene. (Captură Foto)

Iranul şi-a mărit cantitatea de echipamente militare pe care le-a cumpărat din Rusia şi China în perioada care a urmat încheierii acordului nuclear cu marile puteri, conform unui nou raport care a monitorizat achiziţionarea de arme şi tehnologii avansate de către Republica Islamică.

În timp ce se pregăteşte să primească peste 100 miliarde de dolari în urma ridicării sancţiunilor, conform acordului, Iranul a început deja să încheie contracte militare profitabile cu guvernele rus şi chinez, se precizează în raportul publicat de American Foreign Policy Council (AFPC).

Bugetul iranian pentru apărare, de aproximativ 14 miliarde de dolari anual, va creşte cu cel puţin o treime ca urmare a ridicării sancţiunilor. Experţii susţin că aceşti bani pot fi de asemenea folosiţi pentru finanţarea programelor nucleare ale altor naţiuni, arată Washington Free Beacon.

În timp ce administraţia Obama a susţinut că prin încheierea acestui acord se ţine sub control programul nuclear al Iranului, experţii consultaţi de AFPC continuă să manifeste îngrijorarea că Teheranul va folosi noua sa legitimitate internaţională pentru a ascunde un program clandestin de arme nucleare într-o altă ţară aliată, precum Coreea de Nord.

Iranul a încălcat rezoluţiile internaţionale prin testarea unei rachete balistice în urmă cu câteva zile. Oficialii iranieni au insistat, însă, că un astfel de comportament, deşi este interzis de rezoluţiile ONU, nu încalcă prevederile acordului nuclear semnat cu marile puteri (JCPOA).

Iranul este foarte concentrat pe creşterea bugetului său pentru apărare prin încheierea de contracte militare avantajoase cu ruşii şi chinezii, a dezvăluit raportul.

Ulterior, aceste acorduri militare vor conduce la “o întărire semnificativă a abilităţii Iranului de a-şi proiecta puterea în imediata sa vecinătate, precum şi a capacităţii sale de a-şi ameninţa şi/sau provoca rivalii strategici”, conform raportului. “Chiar şi înainte de acest punct, totuşi, percepţia dezvoltării puterii militare iraniene va începe să aibă efecte pronunţate asupra echilibrului geopolitic de putere din Orientul Mijlociu.”

Acest lucru este deja vizibil în ţări precum Yemen şi Siria, unde miliţiile susţinute de Iran şi consilierii militari iranieni lucrează pentru promovarea intereselor strategice ale Teheranului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe