Zborul MH17 oficial doborât de o rachetă Buk fabricată în Rusia

Zborul MH17 al companiei Malaysia Airlines a fost doborât deasupra estului Ucrainei de către o rachetă Buk de fabricaţie rusească – a concluzionat raportul final al Comisiei Olandeze pentru Siguranţă, publicat marţi.
Cabina avionului Malaysia Airlines, zborul MH17 doborât deasupra Ucrainei. Raportul final al anchetei a fost dezvăluit pe 13 octombrie 2015
Cabina avionului Malaysia Airlines, zborul MH17 doborât deasupra Ucrainei. Raportul final al anchetei a fost dezvăluit pe 13 octombrie 2015 (EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

Raportul nu face nicio referire la identitatea celor care au tras cu racheta Buk asupra aeronavei nici nu s-a lansat în presupuneri privind autorii masacrului.

“O încărcătură 9n314m a fost detonată în afara fuselajului, pe partea stângă a cabinei. Acest tip de ogivă se potriveşte cu cele instalate pe sistemele de rachete sol-aer Buk” a declarat preşedintele Comisiei de anchetă, Tjibbe Joustra, la prezentarea raportului.

Joustra a adăugat că Rusia dispută tipul de rachetă în chestiune.

La o întâlnirea cu victimele familiilor de marţi, Joustra a afirmat că pasagerii care nu au fost ucişi de impactul rachetei, şi-au pierdut rapid cunoştinţa din cauza decompresiei severe la care a fost supusă aeronava, lovită la 10 mii de metri altitudine.

Joustra a vorbit de la baza militară Gilze-Rijen, unde aeronava Boeing 777 a fost recompusă cu greu din bucăţile recuperate de la sol.

Comisia a mai constatat că Ucraina avea motive să închidă culoarul de zbor pe care călătorea avionul, şi că cele 61 de companii aeriene care îl foloseau la momentul tragediei ar fi trebuit să recunoască gradul de periculozitate.

Comisia a recomandat schimbarea regulilor aviaţiei internaţionale care să forţeze operatorii să fie mai transparenţi cu alegerea rutelor lor.