Soldat ucis în estul Ucrainei în ciuda unui armistiţiu relativ stabil

Într-un incident care ar putea reaprinde luptele din estul Ucrainei, un soldat ucrainean a fost ucis şi alţii doi au fost răniţi. Totuşi, armata ucraineană susţine că ar putea fi vorba doar de un atac izolat, neaprobat de liderii rebeli.
Soldat ucrainean în apropiere de satul Troitske din regiunea Lugansk, estul Ucrainei, 20 august 2015.
Soldat ucrainean în apropiere de satul Troitske din regiunea Lugansk, estul Ucrainei, 20 august 2015. (Captură Foto)

Un soldat ucrainean a fost ucis şi doi au fost răniţi în regiunile estice ale Ucrainei, în ciuda noului armistiţiu semnat cu rebelii separatişti, care a intrat în vigoare la începutul lunii septembrie.

Armistiţiul a rezistat în mare parte de la semnarea sa, permiţând celor două tabere să îşi retragă un număr suplimentar de arme grele de pe linia frontului, conform RFE/RL.

Ministrul ucrainean al Apărării, Stephan Poltorak, a declarat că atacul a avut loc în 13 octombrie, când separatiştii au lansat grenade asupra forţelor ucrainene de lângă Avdiivka, o localitate controlată de guvernul ucrainean şi situată la nord de oraşul Doneţk, care este fortăreaţă rebelă.

Poltorak a declarat că detaliile atacului încă nu sunt clare şi a sugerat că este posibil ca un grup de militanţi care nu este controlat de liderii rebelilor să fi fost în spatele atacului.

Retragerea armelor de pe linia frontului a fost încuviinţată pe baza condiţiei ca ambele părţi să respecte în totalitate regimul de încetare a focului.

Conflictul ucrainean şi tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-au produs la începutul anului trecut, după ce liderul rus Vladimir Putin s-a opus încheierii Acordului de liber schimb cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a abandonat în ultimul moment. Acest fapt a declanşat proteste de stradă, înăbuşite prin violenţă de jandarmii ucraineni. Au urmat protestele ample de pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri ce au legitimat parcursul european pe care îl doreşte poporul ucrainean.

Rusia lui Putin, pe de altă parte, a ales să îi sprijine pe separatiştii din est şi să anexeze Crimeea în martie 2014, fapt ce i-a atras o serie de sancţiuni din partea Occidentului. Kievul şi aliaţii săi vestici afirmă că Rusia îi ajută pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu soldaţi, acuzaţie care este negată de Kremlin în ciuda dovezilor pe care Occidentul susţine că le are.

Aproximativ 8.000 de persoane, incluzând civili şi soldaţi, au fost ucise de la izbucnirea conflictului din estul Ucrainei în aprilie 2014, conform unui raport al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe