Promo-LEX: Finalul campaniei electorale din R. Moldova marcat de utilizarea resurselor administrative, discriminare şi oferirea de cadouri

Ştampilă pentru alegeri
Ştampilă pentru alegeri (moldova.org)

În ultimul raport de monitorizare a alegerilor locale generale şi parlamentare din 20 octombrie, Misiunea de Observare (MO) Promo-LEX constată: abordarea diferenţiată a procedurilor de înregistrare sau neînregistrare a candidaţilor, utilizarea resurselor administrative, prezenţa discursului instigator la ură şi discriminare, oferirea cadourilor cu tentă electorală, suspiciuni de organizare a „migraţiei” artificiale a alegătorilor, deficienţe ale listelor electorale inclusiv prin includerea persoanelor decedate.

Potrivit unui comunicat au fost identificate cel puţin 16 cazuri în care concurenţii electorali au generat mesaje discriminatorii sau alte forme de intoleranţă în spaţiul public, dintre care: Partidul Liberal (PL)– 8 situaţii, Partidul Nostru (PN) – 6, iar Uniunea Salvaţi Basarabia (USB) şi PPDA câte un caz.

Au fost raportate cel puţin şapte cazuri ce pot fi calificate drept oferire de cadouri cu tentă electorală, dintre acestea: în cinci cazuri este vizat PSRM (pungi cu produse alimentare, biciclete, plantare copaci etc.), într-un caz – PDM (excursie), iar în alt caz – PL (competiţie sportivă)”, se mai arată în raport.

Promo-LEX menţionează şi creşterea numărului cazurilor de utilizare a resurselor administrative. „Cel puţin 87 cazuri, dintre care 84 se referă la organizarea de întruniri electorale în cadrul instituţiilor de stat în timpul orelor de muncă. În cele mai multe cazuri sunt vizaţi PSRM (33 cazuri), Blocul ACUM (18 cazuri) şi PN (10 cazuri).”

MO Promo-LEX atenţionează că a identificat cel puţin 2 situaţii de ”migraţie” artificială a alegătorilor care vizează localităţile: Topala, raionul Cimişlia, unde într-o singură zi, au fost perfectate cel puţin 7 înregistrări la domiciliu permanent/temporar şi Rădulenii Vechi, Floreşti, unde un candidat la funcţia de primar din localitate a solicitat înregistrarea a 9 persoane.

Totodată, Misiunea de Observare a ţinut să sublinieze că au fost înregistrate multiple cazuri regretabile de obstrucţionare a activităţii observatorilor Promo-LEX atât de către membrii organelor electorale prin limitarea accesului la listele electorale (cel puţin 21 de cazuri), obstrucţionarea accesului la contestaţii (2 cazuri) şi limitarea accesului la rapoartele financiare ale candidaţilor independenţi (un caz), de către reprezentanţii instituţiilor publice şi de către concurenţi electorali – câte un caz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe