Guvernul de la Chişinău către funcţionari: Toţi concurenţii electorali să fie trataţi echitabil

Orice abatere legală din campania electorală va fi prompt investigată şi sancţionată, deoarece principala sarcină a actualei guvernări este să asigure desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte, afirmă Andrei Spînu.
Andrei Spînu, Secretarul General al Guvernului R. Moldova
Andrei Spînu, Secretarul General al Guvernului R. Moldova (gov.md)

,,Acest Guvern nu va tolera implicarea funcţionarilor publici şi a angajaţilor statului în campania electorală în timpul programului de lucru. De asemenea, nu va admite nici într-un caz utilizarea resurselor administrative”, a declarat Secretarul General al Guvernului de la Chişinău, Andrei Spînu, care a semnat luni, 7 octombrie, şi o indicaţie adresată autorităţilor publice, cu cerinţa ca toţi concurenţii electorali să fie trataţi echitabil.

Documentul mai stabileşte ca niciun funcţionar public să nu fie obligat să participe la întrunirile organizate de candidaţii electorali, desfăşurarea evenimentelor în afara orelor de muncă şi să nu fie afectată activitatea instituţiei.

Andrei Spînu a menţionat că orice abatere de la aceste principii va fi prompt investigată şi sancţionată conform legii, iar principala sarcină a actualei guvernări este să asigure desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte.

În context, Secretarul General a notat că autorităţile investighează 2 cazuri ce vizează implicarea instituţiilor publice în campanie electorală. Prima ar fi o agenţie de stat din raionul Orhei care utilizează baza de date de contacte a beneficiarilor pentru a-i telefona şi îndemna să voteze un anumit concurent electoral, iar în al doilea caz, a fost sesizată Poşta Moldovei, care pe lângă revistele abonaţilor - mai distribuie şi materiale electorale.

Totodată, Guvernul a înaintat demersuri către Serviciul Prevenire şi Combaterea Spălării Banilor, MAI, Serviciului Vamal şi SIS pentru a verifica tranzacţiile dubioase care vin din afara ţării în timpul campaniei electorale pentru a nu admite folosirea acestor bani în finanţarea partidelor. Suplimentar, Executivul a solicitat instituţiilor publice să verifice neadmiterea coruperii alegătorilor, iar lucrătorii din domeniul asistenţei sociale să distribuie ajutoarele sociale în strictă conformitate cu legea.

La final, Secretarul General al Guvernului a îndemnat reprezentanţii mass-media, dar şi cetăţenii să nu fie indiferenţi faţă de abuzurile la care sunt martori şi să ia atitudine, sesizând organele competente. „Vă rog să nu vă mai fie frică. R. Moldova s-a eliberat. Urmează un scrutin electoral pe care noi toţi ni-l dorim a fi liber şi corect. Fiţi parte a procesului electoral şi nu permiteţi încălcări şi abuzuri!”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe