Mike Pence semnalează că SUA ar putea sancţiona oficiali chinezi pentru abuzuri ale drepturilor omului
alte articole
Vicepreşedintele american Mike Pence a semnalat că administraţia preşedintelui Donald Trump este deschisă să foloseacă Legea Global Magniţki Act pentru a sancţiona oficiali chinezi pentru masacrul din regiunea chineză Xinjiang, unde peste un milion de musulmani uiguri sunt închişi în lagăre, a declarat un susţinător al libertăţii religioase în China care s-a întâlnit cu Pence la Casa Albă la începutul acestei săptămâni, potrivit publicaţiei Axios.
În încercarea de a justifica tratamentul abuziv aplicat etnicilor uiguri şi altor musulmani din Xinjiang, guvernul comunist chinez a publicat în luna martie un raport în care a detaliat activitatea antitero a statului în regiunea autonomă, susţinând că a adoptat o politică menită să "atingă echilibrul între compasiune şi severitate".
Cu toate acestea, de la invadarea regiunii Xinjiang în 1947, Partidul Comunist duce o politică de eradicare a culturii uigure şi zdrobeşte violent orice încercare a populaţiei de a-şi păstra identitatea.
Atrocităţi comuniste
Abuzurile comise de guvernul comunist nu se limitează numai la uiguri, ci vizează şi creştini, activişti pentru democraţie, preoţi creştini, călugări tibetani şi avocaţi care nu respectă linia Partidului Comunist Chinez. Nu în ultimul rând, unul dintre grupurile cele mai persecutate în ultimii douăzeci de ani este Falun Gong, ai cărei practicanţi sunt închişi cu milioanele în lagăre de reeducare şi închisori, torturaţi şi chiar ucişi pentru a li se recolta organele.
Musulmanii uiguri din lagărele de concentrare sunt forţaţi să participe zilnic la ore de reeducare, să studieze cultura de Partid şi să jure loialitate Partidului Comunist Chinez. Unii deţinuţi eliberaţi au descris torturile aplicate de ofiţerii de securitate. Întregul proces este considerat unul de „transformare prin educaţie” sau „educaţie împotriva terorismului” de către cadrele comuniste.
Război economic şi nu numai
Vicepreşedintele american este unul dintre cei mai duri ctirici al politicilor chineze. În octombrie 2018, Pence a ţinut un discurs atât de deschis despre ilegalităţile comise de regimul comunist încât publicaţia americană The New York Times l-a descris ca o declaraţie de "nou război rece".
Ştirea legată de Pence a determinat vânzări rapide de acţiuni, în condiţiile în care remarcile vicepreşedintelui, coroborate cu faptul că Trezoreria a acuzat guvernul chinez de manipularea monedei, semnalizează o amplificare a războiului economic dintre SUA şi China.
Axios a raportat că Pence a printat copii ale discursurilor recente susţinute de el şi de secretarul de stat Mike Pompeo cu privire la China pentru a demonstra că administraţia de la Casa Albă este consistentă şi consecventă în legătură cu poziţia sa faţă de Xinjiang.
Întâlnirea lui Pence de luni cu susţinători chinezi ai drepturilor omului a avut loc în aceeaşi zi în care Trump a mai făcut un pas în direcţia amplificării conflictului economic cu China. La doar câteva ore după acea întâlnire, Departamentul Trezoreriei SUA a etichetat China drept manipulator de monedă după deprecierea yuanului sub pragul de 7 unităţi pentru un dolar.
"Drept urmare a acestei hotărâri, secretarul Mnuchin va discuta cu Fondul Monetar Internaţional pentru a găsi căi de eliminare a avantajului competitiv neloial creat prin măsurile Chinei", se mai precizează într-un comunicat publicat de Trezoreria SUA.