Ruslan Codreanu, exclus definitiv din cursa electorală. Expert: Cei implicaţi au arătat lipsă de gândire strategică şi viziune

Ruslan Codreanu
Ruslan Codreanu (agora.md)

În cadrul unei conferinţe de presă, organizate sâmbătă, Ruslan Codreanu a declarat că excluderea sa din cursa pentru postul de primar general al Capitalei dovedeşte că autoritatea electorală este politizată şi elimină din competiţie candidaţii incomozi. Astfel, acesta a cerut demisia conducerii Comisiei Electorale Centrale (CEC) şi Comisiei electorale de circumscripţie electorală Chişinău.

Ruslan Codreanu, care a ocupat anterior postul de primar interimar al Chişinăului şi candida în prezent ca independent, a fost recent eliminat din cursa electorală printr-o decizie a Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), în urma invalidării a peste o mie de semnături de sprijin pentru candidatura acestuia.

În contextul acuzaţiilor aduse, CEC a informat că difuzarea unor astfel de informaţii denigratoare ar avea drept scop subminarea autorităţii şi credibilităţii instituţiei precizând că după verificarea, în baza aplicaţiei SIAS Alegeri, a 3011 semnături din totalul de 10454 prezentate, au fost declarate nevalabile 1099 astfel nefiind atins plafonul de 10000 de semnături valabile, necesare pentru înregistrarea lui Codreanu, fapt confirmat şi de către CSJ.

Experta de la Centrul de Resurse Juridice, Nadejda Hriptievschi a ţinut să menţioneze că deşi cerinţele legii sunt disproporţionale şi are dubii faţă de semnăturile colectate consideră că CEC urma sa-l înregistreze în cursa electorală pe Ruslan Codreanu. Astfel, ar fi fost un semn puternic de schimbare pe bune şi nu doar declarativă. „Încă odată CEC, unii judecători care au examinat contestaţia şi alţii care au contribuit la acest lucru arată lipsă de gândire strategică şi viziune.”