Petrolierul iranian Adrian Darya schimbă cursul, se îndreaptă în direcţia Turcia

Super petrolierul Grace 1
Super petrolierul Grace 1 (Screenshot)

Saga tancului petrolier iranian Adrian Darya despre care SUA afirmă că transportă ţiţei pentru Gărzile Revoluţionare iraniene continuă.

Nava, cunoscută anterior pe numele Grace 1, a fost sechestrată în Gibraltar în iulie, cu ajutor din partea marinei britanice, datorită bănuielilor că ar transporta ţiţei pentru o entitate pusă pe lista teroriştilor - Gărzile Revoluţionare Iraniene - asupra căreia SUA aplică sancţiuni.

Sechestrul cerea confiscarea ţiţeiului şi a unei sume în numerar, aflate la bordul navei.

Petrolierul a fost eliberat pe 19 august de autorităţile din Gibraltar şi se îndrepta iniţial către est, în direcţia portului grecesc Kalamata.

După ce Departamentul american de Stat a avertizat Grecia că cei care adăpostesc nava pot fi implicaţi în ajutarea unor organizaţii teroriste, tancul petrolier iranian, care trece prin sudul Siciliei, şi-a schimbat cursul şi se îndreaptă acum în direcţia Mesrin, Turcia, potrivit site-ului de navigaţie MarineTraffic.com.

Cu toate acestea, orice destinaţie ar putea fi introdusă rapid în sistemul de navigaţie, ceea ce înseamnă că Turcia ar putea să nu fie adevărata destinaţie a petrolierului.

Premierul grec Kyrikos Mitsotakis a declarat că nava Adrian Darya nu a solicitat autorizaţii de andocare din partea autorităţilor maritime greceşti.

Deşi oficialii iranieni au insistat că nava nu se îndrepta către Siria pentru a vinde ţiţeiul în beneficiul Gărzilor, autorităţile din Gibraltar au declarat că petrolierul a fost eliberat după ce au primit asigurări din Iran că nu va livra marfa în Siria.

Legăturile dintre Washington şi Teheran sunt tensionate de când SUA a ieşit unilateral din acordul nuclear iranian şi a reimpus sancţiuni care vizează republica islamică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe