Londra trimite un submarin nuclear în Golf după ce Teheranul confiscă un petrolier britanic

Jeremy Hunt, ministru britanic de externe
Jeremy Hunt, ministru britanic de externe (Getty Images)

Marea Britanie va trimite un submarin cu propulsie nucleară în Golf, ca răspuns la decizia Iranului de a confisca un petrolier sub pavilion britanic, potrivit Express.co.uk.

Pe fondul amplificării tensiunilor din regiune, surse familiare cu evoluţia situaţiei au subliniat că submarinul din clasa Astute va avea un rol pur defensiv, folosind echipamentul sofisticat de colectare de informaţii pe ascuns pentru a proteja transporturile maritime britanice şi internaţionale.

Sâmbătă, Iranul şi-a amplificat provocarea prin publicarea unor imagini cu membri ai forţei de elită Quds, din cadrul Corpului Gărzilor Naţionale Iraniene, în timp ce coborau dintr-un elicopter la bordul petrolierului britanic. În urmă cu două săptămâni, imagini similare au fost publicate de Marea Britanie, în care soldaţi ai Marinei Regale au coborât la bordul navei Grace 1, un petrolier iranian suspectat că transporta petrol către Siria.

Ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, a susţinut că navele britanice “trebuie şi vor fi protejate”. În timpul unui apel de urgenţă cu omologul său iranian Mohammad Javad Zarif, Hunt şi-a exprimat “profunda dezamăgire că, deşi sâmbăta trecută [Zarif] m-a asigurat că Iranul doreşte să relaxeze situaţia, [iranienii] s-au comportat într-o manieră exact opusă”.

Hunt a adăugat: “Trebuie să fie acţiuni, şi nu cuvinte, dacă dorim să găsim o cale de ieşire din această situaţie. Transporturile maritime de mărfuri britanice trebuie şi vor fi protejate”.

Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului au confirmat capturarea unei nave britanice - petrolierul Stena Impero -, afirmând că aceasta ar fi încălcat “regulamentele maritime internaţionale”. Londra a negat afirmaţiile Teheranului.

Agenţia iraniană de ştiri Fars a citat oficiali iranieni afirmând că nava britanică a fost implicată într-un accident cu o ambarcaţiune locală de pescuit. Fars a precizat că petrolierul a fost dus în portul Bandar Abbas, iar cei 23 de membri ai echipajului vor rămâne la bord pe durata investigaţiilor.

De asemenea, Zarif, a postat duminică un mesaj pe Twitter în care a avertizat Marea Britanie să nu se lase târâtă într-un “război al secolului” de “veninul” lui John Bolton, consilier pentru securitate al Casei Albe, potrivit Express.co.uk.

Zarif a afirmat: “Puteţi fi siguri. Eşuând să îl atragă pe Donald Trump într-un Război al Secolului şi temându-se de prăbuşirea Echipei sale B, John Bolton îşi îndreaptă veninul împotriva Marii Britanii cu speranţa că o va atrage într-o încurcătură”.