Trump: SUA a distrus o dronă iraniană în Strâmtoarea Ormuz

Nava americană de asalt USS Boxer
Nava americană de asalt USS Boxer (Wikipedia.org)

O navă de luptă americană a doborât o dronă iraniană în Strâmtoarea Ormuz după ce aparent aceasta s-a apropiat la aproximativ 914 metri de navă, a declarat joi preşedintele american Donald Trump, potrivit Deutsche Welle.

Trump a afirmat la Casa Albă că nava de asalt USS Boxer “a luat măsuri defensive” împotriva unei drone iraniene după ce aceasta a ignorat mai multe cereri de a păstra distanţa. “[Drona] ameninţa siguranţa navei şi a echipajului său”, a precizat preşedintele.

Drept răspuns, ministrul de Externe iranian, Mohammad Javad Zarif, a susţinut ieri că nu ştie nimic despre doborârea vreunei drone iraniene în strâmtoare.

“Nu avem nicio informaţie privind pierderea unei drone în cursul zilei de astăzi”, a declarat el reporterilor la ONU înaintea unei întâlniri cu secretarul general al organizaţiei, Antonio Guterres.

Incidentul reprezintă cea de-a doua amplificare a tensiunilor în regiunea Golfului în ultimele peste 24 de ore, după ce Iranul a declarat joi că Gărzile Revoluţionare au capturat un petrolier în Golful Persic şi i-a arestat pe cei 12 membri ai echipajului său pentru presupus “trafic ilegal” cu petrol iranian.

Trump a cerut ieri altor ţări să condamne încercările Iranului de a “submina libertatea de navigaţie şi comerţul global”, precizând că celelalte naţiuni trebuie să îşi apere propriile nave care operează în regiune şi trebuie să colaboreze cu SUA.

“Aceasta este cea mai recentă dintre numeroasele acţiuni provocatoare şi ostile ale Iranului împotriva navelor care operează în apele internaţionale”, a susţinut liderul de la Casa Albă.

Departamentul Apărării al Statelor Unite a afirmat că incidentul cu drona a avut loc joi, la ora locală 10 a.m. (05:30 UTC), în apele internaţionale, în timp ce USS Boxer trecea prin strâmtoare pentru a intra în Golful Persic.

La 20 iunie, Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului au doborât o dronă americană, susţinând că aceasta a pătruns în spaţiul aerian iranian. Atacul a generat temeri internaţionale privind posibilitatea unui conflict mai amplu. De fapt, Trump a ordonat şi la scurt timp a anulat un atac aerian punitiv împotriva Iranului.

Iranul a mai fost acuzat de SUA de atacarea în luna iunie a doua petroliere - nava norvegiană Front Atlair şi nava japoneză Kokuka Courageous - în Golful Oman.

Strâmtoarea Ormuz a devenit un subiect de tensiuni ridicate între SUA şi Iran, în special de când americanii au înăsprit sancţiunile împotriva Teheranului ca parte a campaniei Washingtonului de a aplica presiune maximă împotriva iranienilor.

Aproximativ o treime din exporturile globale de petrol trec prin Ormuz şi, în septembrie 2018, preşedintele iranian Hassan Rohani a ameninţat că va bloca canalul în cazul în care exporturile de petrol ale Iranului vor fi subminate. Ameninţarea a fost făcută în contextul în care SUA a declarat că urmăreşte să reducă la zero exporturile de petrol iranian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe