Londra promite că petrolierul iranian va fi eliberat dacă nu se va îndrepta spre Siria

Jeremy Hunt, ministru britanic de externe
Jeremy Hunt, ministru britanic de externe (Getty Images)

Marea Britanie i-a propus Iranului o cale de ieşire din impasul legat de superpetrolierul iranian confiscat în apropierea Gibraltarului, susţinând că va “facilita eliberarea” navei Grace 1 în cazul în care Teheranul oferă garanţii că aceasta nu va călători spre Siria şi nu va încălca astfel sancţiunile impuse de UE împotriva Damascului, potrivit RFE/RL.

Ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, i-a propus această soluţie omologului iranian Mohammad Javad Zarif în timpul unei discuţii telefonice care a avut loc sâmbătă.

“L-am asigurat că temerea noastră este destinaţia şi nu originea petrolului de pe nava Grace 1 şi că Marea Britanie va facilita eliberarea navei, dacă vom primi garanţii că nava nu se va îndrepta spre Siria, după încheierea procedurilor corespunzătoare în instanţele [din Gibraltar]”, a scris Hunt pe Twitter.

UE, spre deosebire de SUA, nu a impus sancţiuni împotriva Iranului, ci împotriva Siriei, un aliat al iranienilor, începând cu 2011.

Hunt a precizat că discuţia a fost constructivă, iar Zarif a afirmat că Iranul vrea să soluţioneze problema şi nu doreşte amplificarea tensiunilor.

Ministerul iranian de Externe a confirmat discuţia celor doi oficial, însă nu a menţionat nimic despre garanţiile cu privire la destinaţia petrolierului Grace 1.

“Sperăm că investigaţiile legale din Gibraltar vor duce în curând la eliberarea petrolierului iranian”, a susţinut Zarif, fiind citat în declaraţia Ministerului iranian. Zarif este aşteptat să ajungă duminică în New York pentru a participa la o conferinţă ONU.

De asemenea, Ministerul iranian de Externe a mai susţinut în declaraţia sa de sâmbătă, că va continua să exporte petrol în orice fel de condiţii.

Soldaţi ai Marinei Regale britanice s-au urcat în 4 iulie la bordul petrolierului Grace 1 în largul coastei Gibraltarului, un teritoriu britanic, şi l-a confiscat pe baza suspiciunii că ar transporta petrol iranian spre Siria.

Teheranul a avertizat că va lua măsuri similare dacă petrolierul sau nu va fi eliberat.

În 11 iulie, Londra a susţinut că trei ambarcaţiuni ale Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului au încercat să confişte un petrolier britanic în Strâmtoarea strategică Ormuz, însă au renunţat atunci când s-au confruntat cu o navă de luptă a Marinei britanice.

Iranul a negat că ar fi încercat să oprească petrolierul britanic.

Discuţia telefonică dintre Zarif şi Hunt a avut loc după ce Iranul a anunţat că a depăşit limitele prevăzute de acordul nuclear JCPOA în ceea ce priveşte gradul de puritate la care îşi poate îmbogăţi uraniul (3,67%), aparent ajungând la 4,5%. Mai mult, acum, Iranul ameninţă că îşi va îmbogăţi uraniul la un grad de puritate de 20%. Anterior, Teheranul a susţinut că a depăşit cantitatea de uraniu pe care o poate stoca potrivit acordului JCPOA.

Iranul a susţinut că îşi reduce angajamentul faţă de acordul nuclear încheiat în 2015 ca urmare a deciziei Washingtonului de a înăspriri sancţiunile aplicate împotriva Teheranului la începutul lunii mai, cerând tuturor ţărilor şi companiilor să nu mai importe petrol iranian sau li se va bloca accesul la sistemul financiar global. Sancţiunile au fost reimpuse iniţial la scurt timp după ce SUA s-a retras anul trecut din acordul JCPOA.