Iranul capturează încă o navă străină în Golful Persic

Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene
Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene (Getty Images)

Iranul a capturat încă o navă străină în Golful Persic, a susţinut duminică agenţia iraniană de ştiri de stat IRNA, potrivit Deutsche Welle.

Citând Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului, agenţia de ştiri a precizat că petrolierul capturat transporta ilegal combustibil către unele state arabe.

Un comandant al Gărzilor a fost citat ca afirmând că nava aparent transporta 700.000 de litri de combustibil în momentul capturării sale în apropierea insulei Farsi.

Agenţia de ştiri Fars a susţinut că petrolierul a fost capturat miercuri.

IRNA a adăugat că au fost reţinuţi şi şapte membri ai echipajului.

Tensiunile dintre Washington, Iran şi vecinii săi s-au amplificat puternic în ultimele luni după ce Republica Islamică a ameninţat că va bloca Strâmtoarea Ormuz, o rută cheie pentru transportul maritim de petrol în afara Golfului.

Luna trecută, Gărzile Revoluţionare au confiscat un petrolier sub pavilion britanic şi, pentru scurt timp, au reţinut şi o a doua navă. Mişcarea a fost făcută după ce Marea Britanie a capturat un petrolier iranian în apropierea Gibraltarului, acuzând că nava ar fi încălcat sancţiuni UE aplicate împotriva Siriei.

La rândul său, Washingtonul a învinuit Teheranul pentru atacuri de sabotare asupra altor câteva petroliere în Golf şi în apropierea acestuia, în cadrul unui impas în cadrul căruia SUA a fost la un pas de a lansa atacuri aeriene asupra teritoriului iranian.

Situaţia probabil se va tensiona şi mai mult dacă va fi creată în cele din urmă o misiune maritimă comună condusă de europeni în Golful Persic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe