Iranul capturează încă o navă străină în Golful Persic

Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene
Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene (Getty Images)

Iranul a capturat încă o navă străină în Golful Persic, a susţinut duminică agenţia iraniană de ştiri de stat IRNA, potrivit Deutsche Welle.

Citând Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului, agenţia de ştiri a precizat că petrolierul capturat transporta ilegal combustibil către unele state arabe.

Un comandant al Gărzilor a fost citat ca afirmând că nava aparent transporta 700.000 de litri de combustibil în momentul capturării sale în apropierea insulei Farsi.

Agenţia de ştiri Fars a susţinut că petrolierul a fost capturat miercuri.

IRNA a adăugat că au fost reţinuţi şi şapte membri ai echipajului.

Tensiunile dintre Washington, Iran şi vecinii săi s-au amplificat puternic în ultimele luni după ce Republica Islamică a ameninţat că va bloca Strâmtoarea Ormuz, o rută cheie pentru transportul maritim de petrol în afara Golfului.

Luna trecută, Gărzile Revoluţionare au confiscat un petrolier sub pavilion britanic şi, pentru scurt timp, au reţinut şi o a doua navă. Mişcarea a fost făcută după ce Marea Britanie a capturat un petrolier iranian în apropierea Gibraltarului, acuzând că nava ar fi încălcat sancţiuni UE aplicate împotriva Siriei.

La rândul său, Washingtonul a învinuit Teheranul pentru atacuri de sabotare asupra altor câteva petroliere în Golf şi în apropierea acestuia, în cadrul unui impas în cadrul căruia SUA a fost la un pas de a lansa atacuri aeriene asupra teritoriului iranian.

Situaţia probabil se va tensiona şi mai mult dacă va fi creată în cele din urmă o misiune maritimă comună condusă de europeni în Golful Persic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe