Partidul-stat poate face orice schimbare la Senat. Socrul lui Ponta îl ameninţă pe Crin ca-şi pierde postul la Senat

Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, dezbateri asupra  Proiectului Legii Bugetului de Stat pe anul 2013. În imagine, Ilie  Sârbu şi Victor Ponta
Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, dezbateri asupra Proiectului Legii Bugetului de Stat pe anul 2013. În imagine, Ilie Sârbu şi Victor Ponta (Epoch Times România)

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta, le-a reamintit miercuri liberalilor raporturile de forţă din Senat. Invitat la Antena3, alături de liberalul Mihai Voicu, socrul lui Ponta a avertizat ca liderul PNL, Crin Antonescu, ar putea pierde oricând postul de preşedinte al camerei superioare a Parlamentului, căci PSD are majoritatea absolută în Senat şi poate face orice schimbare vrea.

Invitat la postul lui Dan Voiculescu, fondatorul Partidului Conservator (PC), Ilie Sârbu a explicat cum postul de preşedinte al Senatului ar reveni, de drept, conservatorilor.

Apartenenţa acestui post a început să fie pusă în discuţie odată cu intensificarea războiului numirii lui Iohannis vicepremier. Crin Antonescu a respins categoric ideea lui Ponta de a-i oferi cu această ocazie un post de vicepremier şi lui Daniel Constantin, pentru a avea câte un vicepremier din fiecare partid. Clamând că prin numirea lui Constantin se demonetizează postul şi Guvernul va avea inflaţie de vicepremieri, Crin Antonescu s-a arătat jignit de perspectiva poziţionării lui Iohannis pe acelaşi palier de putere şi valoare cu Daniel Constantin.

În acest context, în şedinţa USL de ieri ar fi fost pusă în discuţie, conform lui Ilie Sârbu, poziţia lui Crin Antonescu la senat. Conform protocolului USL, a explicat Sârbu, postul de premier a revenit PSD-ului, cel mai mare partid, poziţia de candidat la Cotroceni le-ar fi revenit liberalilor, recte lui Antonescu, iar preşedinţia Senatului - conservatorilor. Socrul lui Ponta a relatat că liderul liberal ar fi recunoscut că postul de Preşedinte al Senatului aparţine PC-ului şi s-ar fi arătat chiar dispus să renunţe la el.

"Deci s-a discutat ieri (în cadrul reuniunii conducerii USL pe tema nominalizării lui Klaus Iohannis în funcţia de ministru şi vicepremier) foarte clar. Ba mai mult, nu cred că divulg un mare secret şi mă rog, mi-l asum, dacă e, dl Crin Antonescu a spus ieri lucrul acesta şi vreau să se ştie, a spus 'Da dom'le, aşa e, şi eu cedez acest post în acest moment. Deci a pus pe cântar chiar această poziţie", a declarat Antonescu, citat de hotnews.

Ilie Sârbu a explicat că "nimeni nu s-a repezit la postul de preşedinte de Senat, gata, îl vrem, îl luăm" dar a lansat un avertisment clar că PSD-ul este "şeful" şi poate face această mişcare oricând va vrea.

"Vreau să vă spun, domnule Voicu, că dacă s-ar ajunge la situaţia asta nu mizaţi pe povestea cu senatorii că ştiţi bine că majoritatea în Senat o avem noi, nu mai avem nevoie de nimic. (...) Eu v-am spus că să nu vă duceţi pe zone de-astea care suna nu a ameninţare, dar atenţionare ca şi aşa, degeaba ... nu, degeaba, noi avem în Senat majoritate absolută, putem să facem orice schimbare. Nu se pune problema asta, dar eu vreau să le clarificăm, ca să nu ajungem în situaţii de genul acesta. Vreau să fiu corect, dl Crin Antonescu a spus asta, dom'le eu îl dau astăzi, dacă asta e problema, eu cedez acest post".

Ilie Sârbu a explicat că PSD-ul "s-a încrâncenat" la refuzul lui Crin Antonescu de a îl accepta pe Daniel Constantin vicepremier:

"Nu văd care ar fi pierderea, doar de imagine, că nu poate să apară Iohannis de mână cu Daniel Constantin (...) De ce boală suferă Daniel Constantin?"(...) ne-aţi încrâncenat şi pe noi, că şi noi spunem 'Păi dacă ne impuneţi lucrul asta, atunci uite nu vrem nici noi, şi faceţi voi ce vreţi'".

Conform regulamentului Senatului, revocarea Preşedintelui Camerei superioare a Senatului poate fi propusă la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor, dacă acesta încalcă prevederile Constituţiei, încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Senatului sau ale Regulamentului şedinţelor comune. De asemenea, revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului poate fi propusă şi de jumătate plus unu din numărul total al senatorilor.

Propunerea de revocare se depune la Biroul permanent care analizează, în prima sa şedinţă, îndeplinirea condiţiilor şi decide, prin vot, introducerea acesteia în proiectul de ordine de zi a următoarei şedinţe de plen. Revocarea aprobată prin votul secret al majorităţii senatorilor

Nou creata alianţă USD (PSD, PC, UNPR) deţine 84 de voturi, iar pentru majoritate simplă le mai trebuie două voturi, pe care le -ar putea obţine de la doi dintre cei cinci senatori independenţi sau de la UDMR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne