Klaus Iohannis - ne-negociabil. Şova, Ivan, Zgonea - tenori minori

Crin Antonescu
Crin Antonescu (ANDREI PUNGOVSCHI / AFP / GettyImages)

Crin Antonescu se va întâlni luni cu Victor Ponta pentru a discuta numirea lui Klaus Iohannis ca ministru de interne şi vicepremier, precum şi numirile lui Eugen Nicolaescu la Ministerul de Finanţe, a lui Cristian Buşoi în fruntea Ministerului Sănătăţii şi a lui Teodor Atanasiu la Ministerul Economiei. Deşi numirea lui Iohannis a fost aprig contestată de apropiaţii premierului - Şova, Zgonea, Ivan etc. - duminică, Crin Antonescu s-a declarat încrezător că totul se va "limpezi" în urma discuţiei cu premierul şi că nu există tensiuni reale pe acest subiect.

"Ne vom întâlni mâine (luni-n.r.) în cursul primei părţi a zilei. Eu am şi o întâlnire cu preşedintele Parlamentului georgian. Mâine, lucrurile se vor limpezi, dar nu este niciun fel de element de tensiune, sunt doar nişte proceduri care vor fi rezolvate cu calm şi cu pricepere juridică", a declarat Antonescu, citat de Agerpres.

Cât despre opiniile liderilor PSD care au contestat numirea lui Iohannis ca Ministru de Interne şi, în special, ca vicepremier, Antonescu a declarat că opiniile acestora sunt "solfegii", singura părere care contează fiind cea a premierului Ponta.

"Se discută foarte mult datorită persoanei lui Iohannis, care stârneşte comentariul politic, dar nu avem nicio problemă cu aceste numiri. Victor Ponta a declarat public că toţi oamenii propuşi de PNL sunt oameni de valoare, că salută numirile, ba chiar în mod special pentru Iohannis se bucură că este propus. Nu contează decât ce spune Victor Ponta în chestiunea aceasta, restul PSD-ului nu mă interesează în această chestiune, pentru că este o problemă între noi, PNL, care avem dreptul la aceste ministere, şi primul ministru. Nu cenzurează PSD sau alţi oameni ce propunem noi. Suntem într-o situaţie simplă din punct de vedere politic, cum se spune gând la gând cu bucurie", a declarat liderul PNL la TVR 1.

Antonescu a mai explicat că propunerea lui Iohannis în Guvern nu reprezintă "o lovitură de imagine", aşa cum se afirmă în presă, ci "o lovitură de conţinut" şi că prin numirea acestuia PNL nu vizează înlăturarea lui Gabriel Oprea sau a altcuiva ci pur si simplu îşi exercită un drept ce nu poate fi negociat.

"PNL are dreptul la un vicepremier, acest viceprim-ministru va fi Klaus Iohannis, asta va presupune o schimbare, nu luăm portofoliul altora, nu avem nicio problemă cu domnul Oprea, nici cu altcineva, schimbăm organigrama. (...) Nu cred că aici este ceva de negociat şi nu cred că primul ministru, singurul care contează în această discuţie, a ridicat vreun semn de întrebare", a declarat Antonescu.

De asemenea, liderul PNL a mai afirmat că preşedintele Traian Băsescu nu are motive să nu semneze decretele de numire ale noilor miniştri.

Reamintim că după ce liberalii şi-au făcut publică intenţia de a îl propulsa pe Iohannis pe posturile de Ministru de Interne şi vicepremier, Ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, considerat un apropiat al lui Ponta, a luat poziţie explicând că cererea liberalilor nu poate fi satisfăcută fără schimbarea structurii guvernului şi fără contestarea poziţiei lui Gabriel Oprea - PSD:

"Domnul Johannis, nominalizat de PNL drept viceprim-ministru şi ministru al Afacerilor Interne, nu are cum, în mod concret, să fie viceprim-ministru pe probleme economice şi fiscale, această poziţie aparţinând titularului de la Finanţe. Portofoliul dânsului i-ar permite să fie vicepremier în chestiuni de siguranţă naţională şi ordine publică. Dar această poziţie este deja ocupată de către domnul Gabriel Oprea şi, în mod evident, nu poate fi pusă în discuţie poziţia domniei sale în Guvernul României". De asemenea, Dan Şova a pus în discuţie şi legalitatea numirii lui Iohannis ca ministru câtă vreme acesta deţine şi funcţia de primar şi a mai afirmat că schimbarea structurii Guvernului pentru a putea satisface cererea PNL-ului ar genera o nouă perioadă de instabilitate politică.

Opinia sa a fost împărtăşită şi de purtătorul de cuvânt la PSD-ului, Cătălin Ivan, de purtătorul de cuvânt al Guvernului Mirel Palada şi, bineînţeles, de Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Iohannis este un om de încredere al lui Crin Antonescu şi introducerea acestuia în Guvernul Ponta este menită să consolideze poziţia liberalilor la guvernare, după ce Daniel Chiţoiu s-ar fi dovedit fidel mai degrabă intereselor premierului Ponta decât intereselor partidului naţional liberal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne