Cutremur pe scena politică, PSD confiscă USL

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

În plină dispută legată de numirea liberalului Klaus Iohannis în funcţiile de vicepremier şi ministru de Interne, premierul Ponta a anunţat luni crearea alianţei USD - Uniunea Social Democrată - alianţa politică formată din PSD, PC şi UNPR în vederea participării cu liste comune la alegerile europarlamentarelor din acest an. Practic, USD-ul este vechiul USL din care PNL-ul este scos.

"Avem o alianţa electorală formată din 3 din cele 4 partide ale USL, are 2 dintre cele 3 litere ale USL, dar îşi propune să aibă 100% din mesajul , acţiunea şi obiectivele cu care ne-am prezentat în faţa oamenilor din 2011 încoace. (...) USL trebuie să reprezinte o strângere a rândurilor în jurul acestei idei. (...) Îmi doresc ca împreună să putem să guvernăm România, să ne prezentăm în PE ca o ţară demnă, şi ca partide care lăsăm deoparte tot ce ar putea să ne despartă“, a declarat liderul PSD Victor Ponta, cu ocazia înfiinţării alianţei electorale USD.

Flancat de vicepremierul Gabriel Oprea, premierul l-a a avut ca invitat de onoare la lansarea USD-ului pe scena politică, pe Sorin Oprescu, primarul oraşului Bucureşti.

"Îmi place foarte mult atunci când reuşim să fim uniţi, acesta este unul din motivele pentru care alianţa noastră electorală poartă ideea de uniune, de a lucra împreună" a mai declarat premierul, declarându-se mândru că a strâns în jurul său oameni de valoare precum Daniel Constantin, Cristi Piedone, Sorin Oprescu, Neculai Onţanu şi "Gabi Oprea", pentru a lupta împreună pentru a câştiga bătălia pentru Parlamentul European.

Salutat ca invitat de onoare, Sorin Oprescu a apreciat formarea USD-ului ca pe un "fapt firesc, natural şi sănătos" şi s-a declarat bucuros să vadă în jurul său "oameni, prieteni" care i-au fost alături de el când a candidat la Primăria Capitalei şi "l-au sprijinit în promovarea proiectelor importante pentru Bucureşti."

La rândul lor, Gabriel Oprea, vicepremier şi preşedinte UNPR i-a mulţumit lui Victor Ponta pentru "buna colaborare în plan politic şi în plan guvernamental" declarându-se încrezător în succesul electoral al celor trei partide, unite de "interesul naţional."

Daniel Constantin (PC) a lăudat şi el USD-ul, declarând că pe listele acestuia nu se vor "regăsi oameni care să fi vândut ţara la Bruxelles de dragul capitalului politic sau a simpatiilor."

"Semnarea protocolului de astăzi înseamnă un moment foarte important pentru politica românească!" a declarat şi Corina Creţu, prima pe lista USD-ului pentru alegerile europarlamentare din acest an.

Înfiinţarea USD-ului a fost anunţată pe fundalul apropiatei remanieri guvernamentale cerute de PNL. Crin Antonescu încearcă să şi-l impună pe Klaus Iohannis pe postul de ministru de interne şi de vicepremier, mişcare catalogată de analiştii politici drept "şah la premier."

Postul de ministru de interne este esenţial pentru controlarea alegerilor din acest an, acest portofoliu fiind cu atât mai important pentru PSD cu cât PSD şi PNL merg pe liste separate la alegerile europarlamentare, iar ideea participării PSD-ului cu un candidat propriu la prezidenţiale pare să capete din ce în ce mai mult contur.

La nemulţumirea pierderii unui portofoliu cheie se adaugă şi lipsa de entuziasm a premierului de a avea alături în Guvern un personaj cu un capital de imagine mai bun. Primarul Sibiului, Klaus Iohannis este pe locul doi în topurile încrederii românilor în politicieni, la egalitate cu guvernatorul Mugur Isărescu.

Laudele adresate ostentativ de premierul Ponta lui Daniel Constantin - personaj care s-a certat cu Antonescu la modul cel mai "suculent" - la adresa lui Piedone, care i-a criticat şi el puternic pe liberali - precum şi a lui Gabi Oprea, de dragul căruia premierul s-a arătat astăzi dispus să schimbe structura guvernului, numai pentru a nu îl văduvi de statutul de vicepremier, marchează înghiţirea USL-ului de către PSD. USD confiscă capitalul politic al USL lăsând PNL-ul să se descurce cum va şti şi va putea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne