Condiţiile impuse de Ponta vs numirea lui Iohannis ca vicepremier

Crin Antonescu şi Victor Ponta
Crin Antonescu şi Victor Ponta (Epoch Times România)
USL s-ar putea rupe deoarece PNL şi PSD nu au ajuns încă la un acord în privinţa nominalizării lui Klaus Iohannis în funcţia de ministru de Interne şi vicepremier.

Nominalizarea lui Klaus Iohannis pentru funcţia de vicepremier şi ministru de Interne a declanşat o criză în coaliţia de guvernare, care are putea duce la ruperea USL. Eşecul negocierilor purtate între liderii USL este doar o consecinţă a conflictelor care au existat tacit în anul 2013 între cele două tabere din Guvern, PNL contra PSD – PC – UNPR (USD). După ultimele discuţii, cele două tabere şi-au declarat poziţiile “nenegociabile”: PNL doreşte acceptarea lui Klaus Iohannis ca vicepremier şi ministru de Interne, pe când USD a condiţionat această numire de apariţia unui vicepremier de la PC. Crin Antonescu că nu va accepta ca în noul Guvern, pe lângă numirea lui Klaus Iohannis ca vicepremier să devină vice şi Daniel Constantin.

"Nu ne batem joc de funcţia de vicepremier", a spus Antonescu la Realitatea TV.

PSD nu recunoaşte în mod oficial conflictul mare cu PNL, precum şi neacceptarea lui Klaus Iohannis ca vicepremier.

PNL şi Crin Antonescu au încercat să impună lui Ponta schimbarea unor miniştri liberali din Guvern, dar premierul refuză să schimbe structura guvernamentală doar pentru Klaus Iohannis.

PNL doreşte să meargă în continuare pe numirea ca vicepremier a lui Iohannis, pe când PSD – PC – UNPR, care formează USD, au răspuns liberalilor că nu pot impune decizii fără acordul lor. Prin neacceptarea de către PNL a unui vicepremier de la PC, precum şi neacceptarea lui Iohannis în guvern de către USD, cele două grupări ale puterii din USL pot conduce guvernarea spre criză şi instabilitate politică.

Situaţia

Structura Guvernului nu s-a modificat până acum, nominalizările propuse vineri de PNL la Delegaţia Permanentă nedevenind operaţionale. PNL a hotărât ca Daniel Chiţoiu, vicepremier şi ministru de Finanţe, şi Andrei Gerea, ministrul Economiei, să fie înlocuiţi în Guvern, cei doi anunţându-şi deja demisia din aceste funcţii. Totodată, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, este propus să ocupe funţia de ministru de Finanţe, iar ca ministru al Economiei a fost nominalizat Teodor Atanasiu. Schimbarea principală a PNL este propunerea lui Klaus Iohannis pe funcţia de vicepremier şi ministru de Finanţe.

Chiar dacă premierul Ponta s-a declarat de acord verbal cu aceste propuneri, în timpul negocierilor politice au apărut şi celelalte propuneri de schimbare ale lui Ponta, ceea ce a dus la blocaj.

Din această cauză, Ministerul de Interne este condus încă de vicepremierul Gabriel Oprea ca ministru interimar, iar Chiţoiu, Gerea şi Nicolăescu au rămas pe funcţiile de minisru pe care le ocupau, chiar dacă şi-au anunţat demisiile.

Propunerile PNL şi ale lui Victor Ponta

În afară de cele patru numiri, liberalii au cerut modificarea structurii Guvernului, pentru ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, să primească unele atribuţii în calitate de vicepremier, pe care nu le-a avut vicepremierul Daniel Chiţoiu.

Modificarea structurii Guvernului se poate face numai printr-un vot dat de Parlament întregului Guvern.

Primul ministru Victor Ponta a afirmat că acceptă modificarea structurii Guvernului, în cazul în care PNL acceptă ca PC să aibă un post de vicepremier, iar miniştrii delegaţi să devină miniştri plini.

Liberalii au refuzat propunerile premierului, ceea ce duce la blocaj guvernamental.

Ce urmează

Negocierile din USL continuă, însă ambele părţi ţin la propunerile proprii, nedorind să cedeze.

PSD – UNPR – PC doresc ca PNL să accepte un vicepremier de la PC şi transformarea posturilor de miniştri delegaţi în miniştri plini, altfel nu vor accepta numirea lui Klaus Iohannis ca vicepremier şi ministru de Interne şi nu vor accepa nici nominalizările făcute de PNL pentru cele trei posturi de ministru - Economie, Sănătate şi Finanţe.

Cu toate că în USL a fost acceptată numirea lui Iohannis în funcţia de vicepremier, premierul Ponta şi ceilalţi membri ai USD nu doresc ca această modificare a structurii guvernului să aibă loc fără acceptarea condiţiilor lor, pe care le impun liberalilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne