Dragnea critică atitudinea liberalilor. Nu mai este „aşa de încrezător” că se ajunge la consens în USL

Liviu Dragnea, viceprim-ministru
Liviu Dragnea, viceprim-ministru (Epoch Times România)

Preşedintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, a declarat miercuri că în cazul în care PNL vrea să iasă de la guvernare, ar fi bine să anunţe din timp pentru că mai este un an întreg în faţă şi mai sunt măsuri serioase de luat în perioada următoare. Acesta a adăugat că deşi nu vrea ca alianţa să se rupă, totuşi nu mai putem continua foarte mult aşa.

"Dacă vor să iasă (de la guvernare, n.r.) e bine să o spună pentru că suntem în februarie, e un an întreg în faţă, sunt măsuri serioase care trebuie adoptate în următoarea perioadă. Noi nu vrem să iasă de la guvernare, Doamne fereşte!, dar totuşi avem o săptămână aproape, de când sunt câteva ministere în care cred că nu mai funcţionează lucrurile, gândiţi-vă la Finanţe, unde oamenii ăia de acolo nu ştiu, azi la şedinţa de Guvern va fi domnul Chiţoiu, care e demisionar...", a declarat Dragnea.

Premierul Victor Ponta a precizat, marţi, că liberalii nu au fost de acord cu formula de restructurare a Guvernului propusă, respectiv ca fiecare partid să aibă câte un vicepremier, adăugând că discuţiile vor continua şi că restructurarea Guvernului nu se poate face până când nu există o înţelegere.

Dragnea susţine că din partea PSD nu sunt tensiuni privind discuţiile din USL referitoare la restructurarea Guvernului.

"Din partea noastră nu e nicio tensiune. Aşteptăm un termen rezonabil să fim contactaţi să avem o nouă întâlnire să încercăm să îi convingem odată", a precizat acesta.

Cu toate acestea, Dragnea le-a sugerat liberalilor să accepte propunerea avansată de premierul Ponta privind cele patru posturi de vicepremier: "Noi sperăm ca şi colegii noştri din PNL, vechii noştri camarazi, să accepte această propunere funcţională a Guvernului"

Întrebat dacă crede că se va rupe USL, în contextul neînţelegerilor dintre PSD şi PNL privind restructurarea Guvernului, Dragnea a replicat: "Eu sper să nu, dar nici nu mai putem continua foarte mult aşa. Deci, asta nu este o funcţionare a unei coaliţii politice şi a unei alianţe politice care să asigure coerenţă guvernamentală".

Preşedintele executiv al PSD a afirmat că nu mai este la fel de încrezător că se mai poate ajunge la un consens în cadrul USL privind restructurarea Guvernului, declarându-se foarte surprins de atitudinea PNL, care a respins propunerea premierului Ponta ca fiecare partid să aibă un vicepremier.

"Sincer, nu mai sunt la fel de încrezător. În primul rând, sunt foarte surprins de această atitudine - am înţeles că până acum nu am făcut nimic în Guvern şi trebuie să vină nu-ştiu-cine ca să ne îmbunătăţească activitatea, am înţeles că să ne coordoneze, foarte bine", a precizat vicepremierul Dragnea.

"Premierul a spus foarte clar că înainte de fiecare şedinţă de Guvern dumnealui şi cei patru viceprim-miniştri care reprezintă cele patru partide au o discuţie politică în ceea ce priveşte oportunitatea actelor normative care se adoptă în Guvern şi nu înţelegem de ce nu se acceptă", a adăugat Dragnea.

Crin Antonescu a declarat marţi seară că liberalii nu vor accepta ca PC să desemneze un reprezentant în funcţia de vicepremier, afirmând că ar fi o devalorizare a funcţiei şi nu e posibil ca preşedintele PC, Daniel Constantin, să fie pe aceeaşi poziţie cu Klaus Iohannis.

Liderul liberalilo a subliniat că se va opune propunerii premierului Ponta ca PC să obţină o poziţie de vicepremier.

"Domnul prim-ministru a motivat nevoia de a avea câte un vicepremier de la fiecare partid pentru ca să discute cu dânşii la Guvern decizii guvernamentale, adică să ştie poziţia fiecărui partid. Perfect de acord, acest lucru se poate face cu preşedintele PC, Daniel Constantin, într-un comitet de cinci în care avem prim-ministru, trei viceprim-miniştri şi preşedintele celuilalt partid, nu calitatea de vicepremier îţi conferă dreptul de a participa la această discuţie şi de a-ţi expune poziţia partidului tău", a declarat Antonescu, potrivit Realitatea Tv.

În replică, Dragnea, a precizat: "L-am auzit şi aseară pe domnul Antonescu la televizor spunând că s-ar demonetiza funcţia de viceprim-ministru. Eu sunt viceprim-ministru cam de vreun an şi ceva şi nu mi se pare că mă demonetizez".

"Au mai fost situaţii când s-au luat decizii în Guvern, după discuţii înainte de şedinţa de Guvern cu miniştrii, dar care erau contestate ulterior la PNL. Şi am zis că, dacă vine domnul Iohannis care este primvice-preşedinte la PNL, să facem această structură în Guvern care să dea o susţinere politică. Daniel Constantin este preşedintele PC, Gabriel Oprea este preşedintele UNPR, eu sunt preşedinte executiv la PSD, deci lucrurile ar fi în regulă", a declarat Dragnea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne