Orban: Coaliţia are un plan diabolic de a subordona politic Justiţia. Guvernul să ţină cont de avizul CSM

Guvernul Tudose trebuie să retragă toate prevederile controversate din proiectul de modificare a legilor justiţiei şi să renunţe "la această tentativă extrem de clară şi de evidentă pentru orice om normal de a pune frâu procurorilor şi judecătorilor", a solicitat liderul PNL Ludovic Orban.
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Mihut Savu (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
28.09.2017

Guvernul Tudose trebuie să ţină cont de avizul negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii în cazul proiectului de modificare a legilor Justiţiei promovat de Tudorel Toader, a declarat joi, la Palatul Parlamentului, preşedintele PNL Ludovic Orban.

"Guvernul trebuie să ţină cont de avizul CSM care, în conformitate cu Constituţia, este garantul asigurării independenţei Justiţiei şi să renunţe la toate prevederile din proiectul de lege care încalcă independenţa Justiţiei. Încă de la prezentarea propunerilor, PNL a spus categoric că suntem împotriva schimbării procedurii de numire a şefilor de parchete, că suntem împotriva subordonării Inspecţiei Judiciare de către ministrul Justiţiei, suntem împotriva încălcării autonomiei procurorului de caz prin acordarea dreptului şefului ierarhic de a anula o decizie, o rezoluţie a procurorului de caz nu numai pe motive de legalitate, ci şi pe motive de temeinicie şi, de asemenea, suntem împotriva înfiinţării unui departament la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte care să se ocupe în mod special de eventuale infracţiuni de corupţie săvârşite de magistraţi", a precizat Orban, citat de Agerpres.

În opinia şefului PNL, toate aceste propuneri dezvăluie un plan diabolic al coaliţiei de guvernare de a subordona politic Justiţia, de a anula orice fel de independenţă a Justiţiei.

În acest context, preşedintele liberalilor a "somat" Guvernul să retragă toate aceste prevederi controversate şi să renunţe "la această tentativă extrem de clară şi de evidentă pentru orice om normal de a pune frâu procurorilor şi judecătorilor".

"Avizul CSM este consultativ, dar ministrul Justiţiei a afirmat tare şi răspicat, fără posibilitate de interpretare, că va înainta proiectul de lege în forma în care va ieşi din CSM. Aşteptăm să se ţină de cuvânt. Din păcate, presiunile politice exercitate de Dragnea şi de Tăriceanu asupra ministrului Justiţiei este posibil să îl determine să îşi calce cuvântul pe care l-a dat şi să insiste pe promovarea iniţiativei legislative în forma în care a prezentat-o public. În ce ne priveşte, ne opunem cu toate forţele acestor prevederi legale care ar reprezenta o întoarcere în timp de cel puţin 20 de ani, la o situaţie pe care niciun român nu şi-o mai doreşte", a subliniat Orban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor