Şefa CSM: Mă surprinde neplăcut absenţa ministrului. Toader, ironic: Sper să-şi revină din derută

Şefa CSM Mariana Ghena şi ministrul PSD Tudorel Toader au avut un schimb de replici "contondent" în marja şedinţei Consiliului în care a fost avizat negativ controversatul proiect de modificare a legilor Justiţiei.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Şefa Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, s-a declarat "neplăcut surprinsă" de lipsa ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de la şedinţa de joi a plenului în care s-a discutat proiectul său de modificare a legilor Justiţiei. În replică, ministrul PSD i-a servit o ironie înaltului magistrat, exprimându-şi speranţa că îşi va reveni din deruta care a cuprins-o.

"Mă surprinde, neplăcut de această dată, pentru că am nutrit o consideraţie aparte pentru domnul ministru al Justiţiei. Mă surprinde lipsa dumnealui de la şedinţa plenului. Sunt încurcată, nu ştiu cum să apreciez sau cum să interpretez această lipsă. Poate este o poziţie de onoare, poate este o poziţie de demnitate sau poate este reţinere asupra faptului că poate ar fi fost puţin incomodat sau mai mult incomodat să răspundă la întrebări pe care fiecare dintre noi am fi avut să le fi adresat.

Poate să răspundă domnul ministru sau poate nu este cazul să răspundă. În orice caz, sunt convinsă că pentru fiecare dintre noi lipsa dumnealui, măcar pentru a-şi susţine proiectul pe legile Justiţiei, pentru mine este un aspect care m-a derutat şi care probabil se va reflecta nu ştiu cum şi în ce măsură în votul pe care îl voi exprima", a declarat Mariana Ghena, citată de Agerpres.

Anterior, ministrul Justiţiei anunţase că nu are de gând să participe la şedinţa respectivă pentru că nu vrea să creeze "un moment" în care să devină apărătorul propunerilor pe care le-a făcut.

"Nu voi merge, pentru că eu am vorbit cu CSM, am făcut dezbateri publice, lucrurile sunt cunoscute. Nu vreau să se creeze astăzi un moment în care eu să devin apărătorul propunerilor pe care le-am făcut. CSM să rămână în spaţiul garantului independenţei Justiţiei, să dezbată soluţiile şi să îşi exprime avizul consultativ", a precizat Tudorel Toader.

După şedinţă, care s-a încheiat cu un aviz negativ pentru proiectul lui Tudorel Toader, a venit şi replica ministrului PSD al Justiţiei pentru şefa CSM.

"Sper ca doamna preşedintă să-şi revină din deruta care a cuprins-o legată de absenţa mea. Îi reamintesc faptul că au intrat în şedinţă cu opinii exprimate anterior. Au venit la dezbatere cu hotărâri luate anterior. Au spus că votul va fi negativ. Iar eu nu estimam, ci ştiam acest lucru. Ştiam din toate dezbaterile legate de legile justiţiei şi opiniile exprimate cu ocazia vizitei comisiei MCV. Cunoşteam condiţiile dânşilor şi aproape sunt public cunoscute opţiunile pe care unii sau alţii le au. Prin urmare, absenţa mea a fost determinată de aceste două motive.

Unul, le cunoşteau opţiunile, al doilea, dânşii cunoşteau opţiunea mea, pentru că eu aş fi susţinut proiectul pe care l-am trimis spre avizare. Am convingerea că argumentele de astăzi aveau efect zero, dacă ei au exprimat opţiunile pe care le au. Concluzia este mai veche şi anume a faptului că unii nu doresc reformarea sistemului. Unii doresc să rămânem în paradigma în care ne aflăm astăzi, că e bine aşa. Concluzia este mai veche şi anume a faptului că unii nu doresc reformarea sistemului. Unii doresc să rămânem în paradigma în care ne aflăm astăzi, că e bine aşa", a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.