ODRA scoasă de la naftalină: SUA ar încerca în secret să ajungă la o înţelegere cu Rusia. Henry Kissinger ar fi liaison-ul

Henry Kissinger la Woodrow Wilson Center, Washington, la o conferinţă despre creşterea puterii militare a Chinei, octombrie 2012
Henry Kissinger la Woodrow Wilson Center, Washington, la o conferinţă despre creşterea puterii militare a Chinei, octombrie 2012 (Alex Wong/Getty Images)

Administraţia Obama încearcă în secret să creeze o nouă relaţie cu Rusia în ciuda tensiunilor tot mai mari dintre Washington şi Moscova asupra Ucrainei, a raportat săptămâna trecută bloombergview.

Conform declaraţiilor a trei oficiali americani de rang înalt, Consiliul SUA pentru Securitatea Naţională a finalizat luna trecută o evaluare extensivă a politicii americane faţă de Rusia.

Evaluarea a inclus câteva întâlniri şi comentarii din partea Departamentului de Stat american, a Departamentului Apărării şi din partea altor agenţii, au notat oficialii.

„Nu cred că există cineva în acest moment care are impresia că o resetare deplină a relaţiilor noastre ar fi posibilă în prezent, dar putem la fel de bine să testăm ceea ce ar fi dispuşi ei să facă”, a declarat un oficial al administraţiei americane.

„Teoria noastră cu privire la acest lucru a fost mereu una de tipul ‘haideţi să încercăm’. Indiferent de rata succesului.”

Oficialii au mai menţionat că preşedintele Barack Obama a decis în cele în urmă să caute noi modalităţi pentru a lucra cu Rusia asupra unui anumit număr de probleme bilaterale şi internaţionale precum şi soluţii la criza curentă din Ucraina, a raportat Press TV.

Casa Albă a cerut ajutorul unui vechi prieten al preşedintelui Vladimir Putin în vederea îmbunătăţirii relaţiilor tot mai tensionate dintre cele două state, au mai spus oficialii americani, care au cerut să rămână anonimi.

Casa Albă a cerut fostului secretar de stat Henry Kissinger să îl sune pe Putin şi să discute această problemă direct cu el, au susţinut oficialii.

Kissinger înfruntă critici tot mai puternice în SUA datorită rolului său în războiul din Vietnam (unde a negociat atât pentru SUA cât şi pentru URSS) sau în lovitura de stat din Chile. De altfel, în 29 ianuarie, în cadrul unei audieri a Senatului, un grup de manifestanţi au pătruns în sala de discuţii şi au cerut ca fostul secretar de stat să fie judecat pentru crime de război.

Kissinger a fost de mai mulţi ani ţinta unor controverse uriaşe, după ce în 1961, Michael Goleniewski, un anti-comunist din serviciile secrete poloneze, a dezvăluit că Henry Kissinger fusese recturat într-un grup special numit ODRA, patronat de KGB şi GRU, a cărui misiune era de a penetra serviciile militare occidentale.

Kissinger a fost de mai mulţi ani ţinta unor controverse uriaşe, după ce în 1961, Michael Goleniewski, un anti-comunist din serviciile secrete poloneze, a dezvăluit că Henry Kissinger fusese recturat într-un grup special numit ODRA, patronat de KGB şi GRU, a cărui misiune era de a penetra serviciile militare occidentale. Kissinger este de altfel cunoscut pentru scuzele laborioase pe care le-a adus regimului comunist de la Beijing după masacrul din Piaţa Tiananmen, cât şi pentru modul în care l-a împiedicat pe celebrul dizident rus Soljeniţân să ajungă la Casa Albă.

Secretarul de stat John Kerry a propus vizitarea Moscovei şi desfăşurarea unor discuţii cu Putin cu câteva luni în urmă, deşi acel plan a eşuat.

Un oficial din Departamentul de Stat a declarat că John Kerry, ca şef al diplomaţiei americane, „întotdeauna explorează modalităţi pentru a face relaţiile mai productive.”

Statele Unite şi Uniunea Europeană au impus o serie de sancţiuni împotriva Rusiei datorită acuzaţiilor că Moscova joacă un rol în criza actuală din estul Ucrainei. Moscova a negat în repetate rânduri acest fapt.

Aceste sancţiuni, alături de scăderea continuă a preţurilor la petrol şi devalorizarea rublei, au dat o lovitură puternică economiei Rusiei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.