Trump anunţă tarife vamale de 35% pentru Canada, amplificând tensiunile în relaţiile bilaterale

Preşedintele SUA, Donald Trump, 20 ianuarie 2025 (X - The White House)
Redacţia
11.07.2025

Statele Unite vor impune, începând cu 1 august, un tarif vamal de 35% pentru bunurile importate din Canada, a anunţat joi preşedintele Donald Trump într-o scrisoare adresată premierului canadian Mark Carney, publicată pe reţelele sociale, potrivit Washington Post. Măsura adânceşte criza dintr-o relaţie bilaterală deja tensionată.

Anunţul reprezintă un regres în eforturile lui Carney de a negocia un nou parteneriat economic cu Statele Unite, înainte de termenul-limită autoimpus de 21 iulie. Oficialii canadieni încearcă să obţină un acord care să elimine tarifele deja impuse de SUA. Joi seară, într-o postare pe reţelele sociale, Carney a declarat că va lucra în vederea unui „nou termen-limită revizuit”.

„Pe tot parcursul actualelor negocieri comerciale cu Statele Unite, Guvernul Canadei a apărat constant muncitorii şi companiile noastre”, a spus premierul. „Vom continua să facem acest lucru în vederea termenului revizuit de 1 august.”

Scrisoarea lui Trump este cea mai recentă dintr-o serie de anunţuri, amânări şi revocări de tarife vamale care, de-a lungul acestui an, au creat incertitudine în comerţul internaţional. Luni, Trump a ameninţat cu impunerea unor tarife între 25% şi 40% pentru importurile din 14 ţări, inclusiv Japonia şi Coreea de Sud.

Puţine ţări sunt mai expuse tarifelor impuse de Trump decât Canada, care exportă peste trei sferturi din bunurile sale către SUA. De la revenirea sa la Casa Albă, Trump a vizat constant Canada, impunând mai multe serii de tarife vamale care afectează economia acesteia şi ameninţând cu utilizarea „forţei economice” pentru a anexa ţara.

În februarie, Trump a anunţat un tarif de 25% pentru bunurile canadiene — şi pentru cele din Mexic — care a intrat în vigoare luna următoare. La scurt timp, a exceptat bunurile acoperite de Acordul SUA-Mexic-Canada. Un tarif mai redus, de 10%, a fost aplicat pentru energia şi potasiul din Canada.

Scrisoarea de joi nu precizează dacă această excepţie va continua să se aplice în cazul noului tarif de 35%. Casa Albă nu a răspuns imediat solicitărilor de clarificare.

Noul tarif este distinct de cele deja impuse sau ameninţate pe sectoare specifice precum industria auto, cupru, oţel şi aluminiu — toate fiind produse importate de SUA din Canada. Dacă Canada va impune tarife de retorsiune pentru bunurile americane, Trump a spus că SUA va majora tarifele existente cu valoarea echivalentă în plus faţă de cei 35%.

Canada a răspuns anterior cu tarife proprii pentru multe bunuri americane, dar ulterior a renunţat la unele dintre ele. Luna trecută, Carney a declarat că ar putea ajusta contra-tarifele pentru oţelul şi aluminiul american „în funcţie de progresele realizate” în negocieri. Nu a exclus totuşi alte măsuri de răspuns.

Trump a invocat mai multe motive — uneori contradictorii — pentru impunerea tarifelor asupra Canadei. Printre ele, deficitul comercial al SUA cu vecinul din nord, pe care îl supraestimează frecvent cu peste 100 de miliarde de dolari, şi sistemul de gestionare a pieţei lactatelor din Canada. Ambele nemulţumiri sunt menţionate şi în scrisoarea sa către Carney.

La sfârşitul lunii trecute, Canada a retras un impozit digital planificat asupra marilor companii tech, care ar fi afectat firme precum Apple şi Meta, după ce Trump a numit taxa „un atac flagrant” asupra SUA şi a ameninţat cu retragerea din negocierile comerciale.

Carney, fost bancher central, a fost ales premier în aprilie. S-a prezentat drept omul potrivit pentru a gestiona relaţia cu Trump şi ruptura dramatică din relaţiile bilaterale, provocată de tarifele şi ameninţările cu anexarea emise de preşedinte. A promis o abordare „cu coatele sus” în confruntarea cu Trump — un termen din hochei care descrie o tactică de apărare agresivă.

Între timp, Carney a adoptat un ton mai puţin combativ faţă de Trump, folosind uneori chiar şi linguşirea în încercarea de a îmbunătăţi relaţiile bilaterale şi de a obţine eliminarea tarifelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor