Rada Supremă a Ucrainei declară Rusia "stat agresor"

(SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Parlamentul unicameral de la Kiev (Rada Supremă) a adoptat marţi un text prin care Rusia este declarată ''stat agresor" şi a făcut apel către Organizaţia Naţiunilor Unite, Parlamentul European, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Adunarea Parlamentară a NATO, Adunarea Parlamentară a OSCE, Adunarea Parlamentară a GUAM şi parlamentele naţionale ale lumii să recunoască ''actul de agresiune'' împotriva Ucrainei.

În declaraţia adoptată se arată că Ucraina rămâne obiectul agresiunii militare din partea Federaţiei Ruse, pe care aceasta o desfăşoară, printre altele, prin sprijinirea şi asigurarea atacurilor teroriste în masă.

În mai puţin de două săptămâni din cauza atacurilor militare şi a actelor teroriştilor sprijiniţi de Rusia în Volnovakha, Doneţk şi Mariupol au fost ucişi peste 50 de cetăţeni paşnici ai Ucrainei.

Parlamentarii ucraineni au arătat că Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE confirmă faptul că tirurile asupra oraşului Mariupol au fost trase "dinspre teritoriul controlat de terorişti, iar logica evenimentelor tragice arată că aceasta a fost o provocare sângeroasă planificată, având drept scop intimidarea populaţiei paşnice. Aceste evenimente tragice confirmă că Rusia şi teroriştii sprijiniţi de către aceasta nu doresc să respecte înţelegerile de la Minsk, care rămân în prezent unica bază recunoscută la nivel internaţional pentru o soluţionare paşnică".

Potrivit textului adoptat, de la începutul agresiunii, la sfârşitul lunii februarie 2014, Federaţia Rusă încalcă sistematic normele de bază ale dreptului internaţional, drepturile omului, inclusiv dreptul la viaţă al cetăţenilor paşnici din Ucraina, care au devenit ostaticii teroriştilor pe teritoriul ocupat al Donbasului. Cinismul agresiunii Kremlinului, care include suportul activ al teroriştilor la nivel naţional, transformă uciderea civililor nevinovaţi în fenomen familiar de zi cu zi. Este evidentă implicaţia Rusiei la atacurile, cum ar fi doborârea avionului civil de pasageri zborul MH17, tragediile din Volnovakha, Donetsk şi Mariupol.

"În ciuda eforturilor diplomatice coordonate în formatul de la Geneva, formatul Normandia şi altele, Rusia nu îşi îndeplineşte obligaţiile de a respecta normele general recunoscute ale dreptului internaţional şi ale acordurilor deja obţinute. Astfel, Crimeea rămâne ocupată, iar cerinţele din partea comunităţii democratice de a opri agresiunea, furnizarea de arme, echipamente şi forţă de militare prin terorişti, sunt ignorate de către Kremlin. Intenţiile bune de a lăsa uşile deschise pentru dialog cu conducerea Federaţiei Ruse doar provoacă noi atacuri teroriste sângeroase în Ucraina", se mai notează în declaraţia adoptată.

În acest sens, ţinând cont de normele din Carta ONU şi având în vedere dispoziţiile Rezoluţiei Adunării Generale a ONU 3314 „Definiţia agresiunii” din 14 decembrie 1974, Parlamentul Ucrainei recunoaşte Federaţia Rusă ca stat agresor şi îndeamnă partenerii internaţionali ai Ucrainei:

- să împiedice impunitatea celor responsabili pentru crimele împotriva umanităţii comise de la începutul agresiunii Rusiei contra Ucrainei;

- să recunoască Federaţia Rusă ca stat care sprijină cuprinzător terorismul şi blochează activitatea Consiliului de Securitate a ONU, fapt prin care ameninţă pacea şi securitatea internaţională, iar aşa-numitele „DNR” şi „LNR” să fie recunoscute drept organizaţii teroriste;

- să mărească presiunea asupra Federaţiei Ruse, inclusiv prin introducerea noilor măsuri restrictive sectoriale (sancţiuni), pentru a opri agresiunea rusă şi pentru a forţa conducerea rusă să respecte în întregime toate articolele înţelegerilor de la Minsk, să oprească ocuparea ilegală a Crimeei, să elibereze toţi ostaticii şi deţinuţii în mod ilegal pe teritoriul Rusiei - cetăţeni ai Ucrainei, inclusiv membra delegaţiei Parlamentului Ucrainei în APCE Hadiya Savchenko;

- să limiteze competenţele delegaţiei ruse la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, până când Rusia nu va înceta să ignore cererile comunităţii democratice internaţionale;

- să ofere Ucrainei asistenţa militară necesară pentru a consolida capacităţile de apărare, asistenţa umanitară populaţiei civile afectate şi persoanelor strămutate în interiorul ţării şi să ajute la restabilirea infrastructurilor critice în Donbas.

În aceeaşi declaraţie, deputaţii ucraineni fac apel la comunitatea internaţională să recunoască agresiunea împotriva Ucrainei, ocupaţia teritoriul său şi consolidarea cerinţelor pentru revenirea la frontierele recunoscute la nivel internaţional, prevenind crearea unui precedent periculos sub forma unei încălcări grave a ordinii şi securităţii internaţionale, care a apărut după al Doilea Război Mondial.

Răspunsul Moscovei

Într-o reacţie venită din partea unui reprezentant al Ministerului rus de Externe, declaraţia adoptată marţi de parlamentul ucrainean (Rada Supremă) prin care Rusia este considerată ''stat agresor'' a fost calificată de Moscova drept ''iraţională'' şi ''iresponsabilă''.

''Este o declaraţie absolut iresponsabilă, o acţiune iraţională care are scopul de a bloca calea spre găsirea unui compromis care este atât de necesar acum în Ucraina'', a declarat ministrul adjunct rus de externe Grigori Karasin, potrivit agenţiei TASS.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe