Monica Macovei: Cu conturile blocate de ANAF, PNL şi PSD îşi fac legi şi se iartă singuri de datorii

Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, denunţă tentativa celor două mari partide - PSD şi PNL - de a modifica legea finanţării partidelor şi campaniilor electorale astfel încât conturile de campanie să nu mai poată fi executate.
Monica Macovei, europarlamentar PDL
Monica Macovei, europarlamentar PDL (Epoch Times România)

Pline de datorii şi cu conturile blocate de ANAF, cele două mari partide - PSD şi PNL - şi-au dat mâna în Parlament pentru a trece o lege care să le imunizeze în faţa popririlor de conturi pe perioada campaniei electorale, a declarat, la Adevărul Live, preşedintele M10, Monica Macovei.

"Domnule X, cetăţean al României, dacă tu ai datorii, pe tine cine te iartă de datorii? Nimeni! PNL şi PSD îşi fac legi şi se iartă singuri de datorii. Partidele politice mari - PSD şi PNL – au datorii foarte mari la ANAF: fie datorii la bugetul public, fie la persoane private, la creditori privaţi. Ca atare, conturile lor sunt blocate de ANAF. Asta înseamnă că atunci când le intră un ban în cont, îl ia ANAF ca să plătească datoria pe care partidul o are şi pe care n-a plătit-o.

Mitingul făcut pe Arena Naţională de Ponta-PSD, de exemplu, nu e plătit, PSD încă are datorii acolo. PNL are şi el alte datorii. PSD şi PNL şi-au dat mâna şi au votat în Senat, cu o largă majoritate, să se deblocheze conturile pe perioada campaniei electorale. Adică, banii care intră în conturi să nu mai fie luaţi de ANAF ca să plătească datoriile partidelor.

Întreb: domnule Popescu, X, cetăţean al României, dacă tu ai datorii, pe tine cine te iartă de datorii? Nimeni nu te iartă! Iar oamenii aceştia, pentru ca ei pot face legile în Parlament, se iartă singuri de datorii. Este inadmisibil", a declarat Monica Macovei.

În acest moment, proiectul de lege la care face referire fostul ministru al Justiţiei se află pe masa Camerei Deputaţilor, care este şi cameră decizională în acest caz.

"Apelul meu este către toată lumea: trebuie o presiune enormă (ieşit în stradă, trimis scrisori parlamentarilor) să nu se voteze această lege. Câţi oameni şi-au pierdut case, maşini luate în leasing, câţi oameni au fost scoşi din case, pentru că n-au putut plăti datoriile la bănci, câţi oameni au poprire pe salariu? Sunt ei iertaţi de datorii? Nu.

Haideţi să punem presiune pe parlamentari, în Camera Deputaţilor, să nu treacă această lege. Iar dacă trece, preşedintele Iohannis să nu o promulge. Practic a început fraudarea alegerilor locale cu asta. O vor face şi la parlamentare", a subliniat Monica Macovei.

Pentru mai multe detalii pe acest subiect citiţi "Politică fără bariere", semnal de alarmă - Mărţişor toxic privind finanţarea partidelor