Miniştrii apărării din NATO aprobă o iniţiativă de eficientizare a alianţei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Getty Images)

Miniştrii apărării din statele membre NATO au dat undă verde, joi, unei noi iniţiative americane care va dezvolta nivelul de pregătire şi disponibilitatea trupelor aliate în cazul unei crize, a declarat secretarul general al alianţei militare vestice, Jens Stoltenberg.

Întâlnirea din Bruxelles a avut loc cu doar 5 săptămâni înaintea unui summit extins al liderilor NATO, potrivit RFE/RL.

“Mă aştept să convenim asupra unei iniţiative privind disponibilitatea trupelor NATO – şi anume, iniţiativa celor Patru 30”, a declarat Stoltenberg la o conferinţă de presă desfăşurată miercuri în Bruxelles.

“Iniţiativa înseamnă că aliaţii, până în 2020, vor avea 30 de batalioane mecanizate, 30 de escadroane aeriene şi 30 de nave de luptă disponibile în 30 de zile sau mai puţin”, a adăugat şeful NATO.

Mii de soldaţi NATO sunt deja staţionaţi în statele baltice şi Polonia ca mijloc de descurajare a Rusiei şi Stoltenberg a subliniat că iniţiativa celor Patru 30 urmăreşte să dezvolte coordonarea şi mobilitatea.

“Nu este vorba de crearea sau desfăşurarea de noi forţe – este vorba de dezvoltarea nivelului de disponibilitate al forţelor existente ale fiecărui aliat”, a susţinut Stoltenberg.

“Este vorba de crearea unei culturi a disponibilităţii şi avem nevoie de acest lucru din cauză că avem un mediu al securităţii mai imprevizibil. Trebuie să fim pregătiţi pentru situaţii neprevăzute”, a declarat Stoltenberg.

De asemenea, Stoltenberg a declarat că NATO îşi modernizează structura de comandă şi că miniştrii apărării urmează să îşi dea acceptul în privinţa creării a două noi centre de comandă – unul pentru protejarea canalelor pentru transport maritim din Atlantic, cu sediul în Norfolk, pe coasta de est a SUA; şi, al doilea, pentru coordonarea mişcărilor personalului în Europa, fiind localizat în oraşul german sudic Ulm.

Stoltenberg a afirmat înaintea întâlnirii că miniştrii apărării vor discuta de asemenea despre alocarea de fonduri suplimentare pentru pregătirea şi echiparea forţelor afgane.

“Vom închide reuniunea cu o întâlnire despre Afganistan, la care vor participa şi partenerii noştri din [misiunea de pregătire şi asistenţă] Resolute Support. Aliaţii şi partenerii îşi intensifică eforturile atât cu forţe cât şi cu fonduri. Am adăugat aproximativ 3.000 de instructori la misiunea noastre. Şi discutăm despre cum să extindem finanţarea pentru forţele afgane dincolo de anul 2020”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe