Biden menţine presiunea asupra lui Netanyahu, pe fondul posibilei invazii israeliene la Rafah

Preşedintele SUA Joe Biden (st) şi premierul Israelului, Benjamin Netanyahu (Facebook - Benjamin Netanyahu)
Redacţia
29.04.2024

Preşedintele Joe Biden nu renunţă la poziţia sa cu privire la iminenta invazie a Israelului la Rafah, transmite POLITICO.

Potrivit sursei citate, în timpul unei convorbiri telefonice de duminică după-amiază cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, Biden "şi-a reiterat poziţia clară" cu privire la iminenta incursiune.

Luna trecută, liderul american a avertizat că o invazie în Rafah ar fi o "linie roşie" pentru administraţia sa, îndemnând Israelul să nu continue o campanie militară în regiune fără un plan credibil de protejare a civililor. Dar recentul atac cu rachete iranian asupra Israelului a complicat conversaţiile dintre aliaţi, care erau programate să aibă loc la Washington înainte de atacul iranian.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, liderii israelieni le-au spus oficialilor americani că o astfel de invazie nu va avansa cel puţin până când SUA nu va avea ocazia să se pronunţe.

"Ne-au asigurat că nu vor intra în Rafah până când nu vom avea şansa de a le împărtăşi cu adevărat perspectivele şi îngrijorările noastre", a declarat Kirby în timpul unui interviu la ABC.

Potrivit Casei Albe, în convorbirea cu Netanyahu, Biden a mai "trecut în revistă discuţiile în curs pentru a asigura eliberarea ostaticilor împreună cu încetarea imediată a focului în Gaza" şi "a discutat despre creşterea livrării de ajutor umanitar în Gaza, inclusiv prin pregătirile pentru deschiderea unor noi puncte de trecere din nord începând din această săptămână".

În timpul interviului, Kirby a precizat că "există încă provocări pe teren în ceea ce priveşte aducerea [ajutorului] în nord, iar israelienii au început să respecte angajamentele pe care preşedintele Biden le-a cerut a fi îndeplinite".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor