NATO lansează un exerciţiu militar masiv în Polonia şi zona Baltică

NATO
NATO (novostipmr.com)

Saber Strike 18, un exerciţiu militar masiv al NATO care implică aproximativ 18.000 de soldaţi din 19 naţiuni a fost lansat duminică în Polonia şi statele balticepe când alianţa occidentală urmăreşte să îşi consolideze nivelul de pregătire pe flancul său estic.

Exerciţiul din 3-15 iunie are loc în condiţiile în care Polonia a indicat că ia în considerare o propunere pentru găzduirea unui contingent permanent de soldaţi americani în maniera în care au făcut-o Germania şi Italia de la cel de-al doilea război mondial, conform RFE/RL.

SUA conduce un grup de luptă multinaţional al NATO în Polonia, în timp ce Germania, Marea Britanie şi Canada comandă alte trei grupuri în statele baltice Estonia, Letonia şi Lituania.

Într-un comunicat, armata americană a precizat că exerciţiul Saber Strike 18 urmăreşte să îmbunătăţească “pregătirea şi interoperabilitatea în rândul aliaţilor şi partenerilor regionali”.

Armata a precizat că exerciţiul anual condus de SUA “va demonstra determinarea şi abilitatea alianţei de a acţiona ca întreg, în timp răspunde oricărei agresiuni”.

SUA şi NATO şi-au consolidat prezenţa în Polonia şi în alte zone pe flancul estic al alianţei de când Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi a decis să susţină separatiştii pro-ruşi în conflictul izbucnit în estul Ucrainei în aprilie 2014 cu trupele guvernamentale ale Kievului.

Un “document informativ” realizat de Ministerul polonez al Apărării şi văzut de unele agenţii de ştiri sugerează că Varşovia ar putea cheltui între 1,5 şi 2 miliarde de dolari pentru a ajuta la acoperirea costurilor staţionării permanente a unei unităţi de tancuri americane în Polonia.

Rusia a atacat imediat propunerea, afirmând că o astfel de desfăşurare de trupe “în niciun caz nu va crea securitate şi stabilitate pe continent”.

NATO a trimis aproximativ 6.000 de soldaţi în regiune şi armata americană a creat un nou sediu european în Polonia pentru a comanda forţele militare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe