NATO susţine că nu va apăra Israelul în cazul unui atac lansat de Iran

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Getty Images)

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianţa militară vestică nu va veni în apărarea Israelului în cazul unui posibil atac lansat de Iran.

Israelul a ameninţat în repetate rânduri Teheranul cu acţiuni militare, iar oficiali iranieni au promis un răspuns “copleşitor” la orice act de agresiune împotriva Iranului.

Stoltenberg a declarat revistei germane Der Spiegel, în comentarii publicate sâmbătă, că Israelul este partener, nu este membru, şi că “garanţia [NATO] privind securitatea” nu se aplică în cadrul regimului din Tel Aviv.

Şeful NATO a afirmat că alianţa vestică nu este implicată nici în eforturile pentru pace şi nici în conflictele din Orientul Mijlociu.

Lăudând decizia administraţiei SUA de a se retrage din acordul nuclear semnat în 2015 între Iran şi grupul de ţări P5+1, premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat miercuri că va călători în Germania, Franţa şi Marea Britanie pentru a se întâlni cu lideri europeni, cu care să discute despre prezenţa Iranului în Siria şi despre controversatul acord nuclear iranian.

În 8 mai, preşedintele american Donald Trump a anunţat retragerea Washingtonului din Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA) şi a promis reactivarea sancţiunilor nucleare împotriva Iranului. Premierul israelian a lăudat decizia lui Trump, numind acordul drept o “reţetă pentru dezastru”.

Netanyahu a afirmat luna trecută că are noi “dovezi” că Iranul a dezvoltat un plan pentru crearea de arme nucleare, ce ar putea fi activat în orice moment.

Iar miercuri, ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a zburat la Moscova pentru a discuta cu omologul său rus Serghei Şoigu despre prezenţa iranienilor în Siria.