Merkel susţine iniţiativa lui Macron privind crearea unei armate UE

Preşedintele francez Emmanuel Macron (st) şi cancelarul german Angela Merkel
Preşedintele francez Emmanuel Macron (st) şi cancelarul german Angela Merkel (Getty Images)

Cancelarul german Angela Merkel a înlăturat marţi unul dintre cele mai mari obstacole din calea creării unei Armatei Europene, când a declarat unei publicaţii germane că ea susţine această idee “în principiu”.

“Sunt în favoarea propunerii preşedintelui Macron pentru o iniţiativă de intervenţie”, a declarat Merkel duminică pentru publicaţia Frankfurter Allgemeine.

Subiectul a fost discutat încă din septembrie 2017, când preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a prezentat viziunea pentru o “forţă de intervenţie militară” pan-europeană, cu un buget militar comun ce este supervizat de un singur ministru de finanţe, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge. Viziunea lui Macron – care este fundamentală pentru mesajul său integraţionist – a fost similară unei propuneri prezentate în timpul unui discurs susţinut vara trecută de către preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a declarat la acea vreme că “puterea soft nu est suficient de puternică”.

În discursul său, Macron a descris o armată europeană care ar putea proteja continentul prin desfăşurarea de trupe în puncte fierbinţi din jurul lumii, aşa cum o face NATO. Dar, de ce nu se poate baza Europa pur şi simplu pe NATO? Din cauză că, după cum a precizat Merkel, NATO este controlat de SUA şi “nu se mai poate avea încredere [în SUA] în privinţa protejării noastre”, potrivit Zero Hedge.

“Totuşi, o astfel de forţă de intervenţie cu o cultură militaro-strategică comună trebuie să se integreze în structura cooperării privind apărarea”, a mai afirmat cancelarul german.

Merkel a adăugat că armata germană “trebuie, în principiu, să fie parte a unei astfel de iniţiative”, dar acest lucru “nu înseamnă că vom fi implicaţi în fiecare misiune”.

“Cooperarea privind apărarea europeană este foarte importantă. Din cele 180 de sisteme de arme care co-există în prezent în Europa, trebuie să ne îndreptăm spre o situaţie precum cea din SUA, unde există doar aproximativ 30 de sisteme de arme”, a precizat Merkel.

Până acum, discuţiile privind crearea unei forţe a apărării au fost complicate de abordarea prudentă a Berlinului faţă de această iniţiativă. Liderii UE au aprobat o versiune revizuită a Armatei Europene a lui Macron în decembrie 2017, când au semnat acordul PESCO (Cooperarea Structurată Permanentă în domeniul apărării).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe