Kremlinul: prezenţa militară americană în Polonia va submina stabilitatea europeană

Soldaţi americani în timpul unei ceremonii de primire la graniţa polonezo-germană, în Olszyna, Polonia, 12 ianuarie 2017.
Soldaţi americani în timpul unei ceremonii de primire la graniţa polonezo-germană, în Olszyna, Polonia, 12 ianuarie 2017. (Natalia Dobryszycka/AFP/Getty Images)

Kremlinul şi-a exprimat temerile cu privire la rapoartele care indică faptul că Polonia a cerut o prezenţă militară americană permanentă pe teritoriul său, precizând că extinderea NATO către graniţele Rusiei subminează stabilitatea în Europa.

Un oficial de rang înalt al securităţii naţionale poloneze a confirmat marţi propunerea şi a afirmat că Varşovia doreşte să ajute Washingtonul să acopere o parte din costurile staţionării trupelor sale în Polonia prin cheltuirea a până la 2 miliarde de dolari pentru infrastructura necesară susţinerii unei astfel de prezenţe militare, conform RFE/RL.

La o întrebare referitoare la această acţiune, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns că fiecare stat are dreptul suveran de a lua astfel de decizii, însă a adăugat că o prezenţă militară americană permanentă în Polonia va determina Rusia să ia contramăsuri şi va duce la deteriorarea suplimentară a relaţiilor dintre Moscova şi Occident.

“Când vedem extinderea treptată a structurilor militare ale NATO către frontierele noastre... bineînţeles că acest lucru nu crează, în niciun fel, securitate şi stabilitate pe continent”, a declarat Peskov reporterilor în timpul unei conferinţe de presă.

“Din contră, aceste acţiuni expansioniste duc la contramăsuri din partea taberei ruse pentru a echilibra paritatea încălcată de fiecare dată în acest mod”, a adăugat Peskov.

Pawel Soloch, directorul biroului pentru securitate naţională din cadrul preşedinţiei poloneze, a confirmat marţi, într-un interviu televizat, că Ministerul polonez al Apărării a trimis Congresului SUA, unor instituţii guvernamentale şi think tank-uri americane o propunere privind staţionarea permanentă a trupelor americane pe teritoriul Polonei.

“Da, suntem interesaţi de prezenţa forţelor americane în ţara noastră şi am trimis – inclusiv către think tank-uri – unele opţiuni pe care le-am putea oferi în cazul în care vor fi luate astfel de decizii”, a susţinut Soloch.

Anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova şi suportul acordat de aceasta separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei începând cu aprilie 2014 au dus la amplificarea temerilor Poloniei şi altor state membre ale NATO faţă de o posibilă agresiune din partea Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe