Elon Musk face o vizită neanunţată în China

Elon Musk (st) şi premierul chinez, Li Qiang
Elon Musk (st) şi premierul chinez, Li Qiang (Screenshot - X)
Redacţia
29.04.2024

Directorul general al Tesla, Elon Musk, a ajuns duminică la Beijing, într-o vizită neanunţată, pentru a se întâlni cu oficiali de rang înalt şi a discuta despre lansarea software-ului de autoconducere completă pentru vehicule electrice şi despre permisiunea de a transfera date în străinătate, potrivit unei persoane care are cunoştinţă despre acest subiect.

Potrivit The Guardian, presa de stat chineză a relatat că acesta a purtat discuţii cu premierul ţării, Li Qiang, în timpul cărora Li i-a spus lui Musk că dezvoltarea Tesla în China ar putea fi văzută ca un exemplu de succes al cooperării economice şi comerciale dintre SUA şi China.

Producătorul american de vehicule electrice a lansat în urmă cu patru ani sistemul de autoconducere completă, sau FSD, versiunea cea mai autonomă a software-ului său Autopilot, dar încă nu l-a pus la dispoziţie în China, a doua sa piaţă ca mărime, în ciuda faptului că mulţi clienţi l-au îndemnat să facă acest lucru.

Musk a declarat luna aceasta, ca răspuns la o întrebare pe X, că Tesla ar putea pune FSD la dispoziţia clienţilor din China "foarte curând".

Constructorii auto chinezi rivali, precum Xpeng, au încercat să obţină un avantaj faţă de Tesla prin lansarea unui software similar.

Musk speră să obţină aprobarea de a transfera datele colectate în ţară în străinătate pentru a antrena algoritmi pentru tehnologiile sale de conducere autonomă, a declarat persoana respectivă.

Din 2021, Tesla a stocat toate datele colectate de flota sa chineză în Shanghai şi nu a transferat niciunul în SUA, aşa cum cer autorităţile de reglementare chineze.

Vizita lui Musk coincide cu Salonul auto de la Beijing, care a fost deschis săptămâna trecută şi se încheie pe 4 mai. Tesla nu are un stand la cel mai mare salon auto din China şi a participat ultima dată în 2021.

Vizita lui în China nu a fost semnalată public, iar persoana a vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu a fost autorizată să vorbească cu presa. Tesla nu a răspuns imediat la solicitarea de comentarii.

Radiodifuzorul de stat chinez CCTV, în reportajul său despre întâlnirea lui Musk cu Li, nu a precizat dacă cei doi au discutat despre FSD sau despre date.

Musk s-a întâlnit, de asemenea, cu Ren Hongbin, un oficial guvernamental care conduce Consiliul chinez pentru promovarea comerţului internaţional, organizatorul salonului auto de la Beijing, a relatat presa de stat.

"Este bine să vedem că vehiculele electrice fac progrese în China. Toate maşinile vor fi electrice în viitor", a declarat Musk într-o înregistrare video postată pe reţelele de socializare de către un utilizator afiliat la mass-media de stat.

Călătoria lui Musk a avut loc la puţin peste o săptămână după ce acesta a renunţat la o vizită planificată în India pentru a se întâlni cu premierul Narendra Modi, invocând "obligaţiile foarte grele ale Tesla".

Compania a anunţat luna aceasta că va concedia 10% din forţa sa de muncă la nivel mondial, întrucât se confruntă cu scăderea vânzărilor şi cu intensificarea războiului preţurilor pentru vehiculele electrice condus de mărcile chinezeşti.

Autorităţile americane de reglementare în domeniul siguranţei auto au declarat vineri că au deschis o investigaţie pentru a stabili dacă rechemarea de către Tesla a peste 2 milioane de vehicule în SUA, anunţată în decembrie pentru a instala noi măsuri de siguranţă pentru Autopilot, a fost adecvată după o serie de accidente.

Tesla a vândut peste 1,7 milioane de maşini în China de când a intrat pe piaţă, în urmă cu un deceniu. Fabrica din Shanghai este cea mai mare fabrică a sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor