Armata americană ar putea amplasa sistemul antirachetă THAAD în Germania

Sistem antirachetă american, cunoscut sub numele de THAAD
Sistem antirachetă american, cunoscut sub numele de THAAD (Getty Images)

SUA încearcă să creeze un scut antirachetă puternic în Germania, ceea ce ar putea amplifica tensiunile cu Moscova şi Teheranul.

Deşi NATO a insistat mult timp că sistemele antirachetă nu sunt direcţionate împotriva Rusiei, Kremlinul a condamnat în repetate rânduri ceea ce consideră a fi o expansiune a alianţei în estul Europei, în special după ce ţări precum România – care nu este implicată în niciun conflict cu Rusia – au instalat propriile sisteme de rachete balistice furnizate de americani. De asemenea, Departamentul de Stat al SUA a aprobat o posibilă vânzare de sisteme de rachete de apărare Patriot în România, în valoare de 3,9 miliarde de dolari.

Polonia, membră NATO, a încheiat cu SUA, la sfârşitul anului trecut, un acord în valoare de 10,5 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de rachete Patriot. De asemenea, Suedia, stat aparent neutru care nu face parte din NATO şi care este situată în apropierea graniţelor vestice şi nordice ale Rusiei, a semnat în 2017 cu SUA un acord în valoare de 1 miliard de dolari pentru sistemul Patriot, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Aşadar, potrivit rapoartelor, discuţiile preliminare dintre armata americană şi Germania privind dezvoltarea sistemelor de apărare europene şi potenţiala amplasare a sistemului THAAD (Terminal High Altitudine Area Defense) pe teritoriul german vor fi probabil interpretate ca fiind cheltuieli masive ale NATO şi drept o extindere a presiunii alianţei militare asupra frontierelor Rusiei.

Discuţiile au loc pe fondul neînţelegerilor dintre Europa şi SUA privind viitorul acordului nuclear iranian. Washingtonul a ameninţat că va aplica penalităţi economice severe ţărilor care încearcă să susţină acordul printr-un comerţ deschis şi legături în domeniul energetic cu Iranul.

Arabia Saudită, un aliat apropiat al SUA în Orientul Mijlociu, a şocat lumea săptămâna trecută când s-a aflat că a încetat să mai acorde contracte guvernamentale companiilor germane deoarece Berlinul a decis să rămână în acordul nuclear iranian (cunoscut sub numele de JCPOA) şi pentru că unii oficiali germani au criticat recent amestecul saudiţilor în politică Libanului.

Pentagonul a negat afirmaţiile privind instalarea sistemului THAAD în Germania dar, totuşi, Reuters a precizat că, de fapt, Comandamentul forţelor americane în Europa face presiuni în acest sens de când SUA s-a retras luna trecută din acordul nuclear iranian.

Comandamentul forţelor americane în Europa a făcut presiuni ani de zile pentru amplasarea unui sistem THAAD în Europa, însă retragerea Washingtonului din acordul nuclear a urgentat problema, a declarat Riki Ellison, director al organizaţiei non-profit Missile Defense Advocacy Alliance, potrivit Reuters.

Un oficial militar german de top a invocat necesitatea aplasării unui număr suplimentar de radare în Europa pentru a depista şi monitoriza mai bine potenţialele ameninţări, a mai precizat Reuters.

Pentru planificatorii Pentagonului, rachetele balistice iraniene Shahab 3 reprezintă cea mai mare îngrijorare în ceea ce priveşte evaluarea ameninţărilor la adresa Europei. În prezent, aceste rachete au o rază de acţiune de 2.000 km, suficient pentru a lovi sudul Europei.

Iranul a luat în considerare creşterea razei de acţiune a acestei rachete, afirmând că dispune de capabilităţi tehnologice de a face acest lucru. Deşi iniţial a declarat că extinderea razei de acţiune nu este necesară datorita încheierii acordului nuclear în 2015, acum situaţia s-ar putea schimba când JCPOA atârnă de un fir.

Reuters a susţinut că propunerea amplasării THAAD în Germania va fi evaluată de Pentagon – posibil la începutul lunii iunie – şi, astfel, s-ar putea ca până la sfârşitul acestei veri să se cunoască mai multe despre acest lucru.

O locaţie propusă pentru sistemul THAAD este baza aeriană Ramstein, unde este găzduită forţa aeriană americană din Europa şi Comandamentul Aerian al Forţelor Aliate din NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe