Consiliul NATO-Rusia se reuneşte în acest an. Pe agendă: conflictul ucrainean

NATO
NATO (novostipmr.com)

Ambasadorii NATO urmează să se întâlnească joi cu omologii lor ruşi pentru a aborda tema conflictului din Ucraina, a reducerii tensiunilor generate de manevrele militare şi alte probleme.

Relaţiile dintre Rusia şi alianţa militară vestică s-au deteriorat începând cu 2014, în special din cauza anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova şi a suportului acordat separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei.

Aceasta va fi prima reuniune a Consiliului NATO-Rusia din acest an şi face parte din abordarea alianţei de a combina o postură defensivă puternică cu “dialogul semnificativ” cu Rusia, a precizat un oficial al alianţei.

Rusia şi Occidentul au avut disensiuni în ultimele luni în ceea ce priveşte războiul din Siria şi otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale în Marea Britanie, printre altele.

Recent, NATO a cerut ca Rusia să-şi asume responsabilitatea pentru doborârea în 2014 a zborului MH17 al companiei aeriene Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei, incident în care au fost ucişi 298 de civili din diverse ţări.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că dialogul din această săptămână cu Rusia ar putea ajuta la relaxarea tensiunilor şi reduce riscul faţă de întâlniri militare neglijente.

NATO a suspendat cooperarea practică cu Moscova în 2014, ca răspuns la agresiunea sa împotriva Ucrainei.

Timp de doi ani, ambasadorii şi miniştrii celor tabere nu s-au întâlnit deloc. Însă în 2016, a fost relansat Consiliul NATO-Rusia, ultima întâlnire având loc în luna octombrie 2017.