Merkel, Hollande, Poroşenko şi Putin au acceptat să se întâlnească la Astana

Angela Merkel, Vladimir Putin şi Petro Poroşenko s-au întâlnit în Franţa pe fondul crizei din Ucraina.
Angela Merkel, Vladimir Putin şi Petro Poroşenko s-au întâlnit în Franţa pe fondul crizei din Ucraina. (captură.)

Şefii de stat din Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa au acceptat să participe la o rundă de negocieri de pace pe tema crizei din Ucraina, a anunţat, marţi, biroul de presă al preşedintelui Nursultan Nazarbayev, potrivit Kiev Post.

”De partea sa, Kazahstanul este pregătit să găzduiască aceste negocieri pe 15-16 ianuarie 2015, sau la o altă dată convenabilă pentru toate părţile”, a comunicat biroul prezidenţial.

Preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, a ”discutat potenţialele soluţii pentru criza ucraineană în timpul vizitelor sale la Kiev şi Moscova din luna decembrie. După aceste întâlniri, Nazarbayev a discutat telefonic această chestiune cu preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, preşedintele francez, Francois Hollande, şi cancelarul german, Angela Merkel”, s-a precizat în comunicatul biroul prezidenţial.

Luni, Poroşenko a confirmat organizarea unor noi runde de negocieri în ”formatul Normandia” , adăugând că acestea vor avea loc la Astana, pe 15 ianuarie. Negocierile în ”formatul Normandia” includ reprezentanţi ai Ucrainei, Rusiei, Franţei şi Germaniei.

”Anul meu diplomatic va începe pe 15 ianuarie în Astana, unde va avea loc o întâlnire în formatul Normandia – s-a convenit deja”, a declarat Poroşenko.

Angela Merkel a susţinut că Uniunea Europeană va menţine o poziţie fermă împotriva Rusiei pe tema crizei din Ucraina, adăugând că nu va accepta aşa numitul drept al celor puternici de a încălca legea internaţională.

Legea internaţională este o fundaţie a ”ordinii paşnice” a Europei, a afirmat Merkel, adăugând că Europa vrea securitate ”împreună cu Rusia, nu împotriva ei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe